Whisky Akashi Japanese Blended Whisky 40% 0,5l
Blended whisky, która stała się przedmiotem pewnych kontrowersji, ze względu na nietypowe w innych częściach świata połączenia destylatów - słodowej whisky ze spirytusem melasowym.
Opis
Blended whisky, która stała się przedmiotem pewnych kontrowersji, ze względu na nietypowe w innych częściach świata połączenia destylatów - słodowej whisky ze spirytusem melasowym. Akashi Japanese Blended Whisky produkowana na rynek europejski oraz zarazem butelka oferowana w tej sprzedaży, różni się od wersji japońskiej. Jej eksportowy skład to kompozycja whisky słodowej oraz zbożowej, dojrzewająca w beczkach po bourbonie.
Trunek charakteryzuje się aromatem maślanych bułek świeżo wyjętych z pieca, nutami ziemnych orzeszków w polewie czekoladowej, odświeżającymi akcentami trawy cytrynowej oraz niuansem pikantnego żyta. Na podniebieniu tony wiśniowego pieczywa łączą się z orzechami, słodkimi płatkami zbożowymi oraz posypką z gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu. Finisz umiarkowanej długości. Pozostawia przyjemne wrażenia słodkiej, suszonej moreli.
White Oak to japońska gorzelnia, mniej znana od Suntory czy Nikka, ale jakość produkowanych tam whisky w niczym nie ustępuje sławniejszym trunkom. White Oak była zresztą prekursorem - to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację w 1919 roku. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shochu. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,5l |
pochodzenie | Japonia |
vol. | 40% |
Nuty degustacyjne | wiśnie, orzechy, płatki zbożowe, gałka muszkatołowa, czarny pieprz |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.