

Producent
Cena
-
od
do
Pod nazwą "porto" kryje się wiele znakomitych wzmacnianych win z portugalskiego regionu Alto Douro w środkowym biegu rzeki Douro, dojrzewających i beczkowanych w mieście Vila Nova de Gaia. Proces fermentacji trwa do chwili, gdy poziom alkoholu osiągnie około 7%. Następnie dodawany jest spirytus winny w wyniku czego powstaje wino o zawartości alkoholu około 20%. Białe wino jest różnicowane na wytrawne, półsłodkie jak i słodkie, przy winach czerwonych nie podaje się poziomu cukru. Większość najtańszej odmiany Porto - Ruby - jest czerwonym winem słodkim lub półsłodkim, większość Porto Tawny i LBV to wina wytrawne lub półwytrawne. To co łączy z sobą wszystkie rodzaje Porto to mocny aromat wanilii, dębu i korzenny posmak.
Barwa, jakość i poziom cukru w winie jest opisywana poprzez podanie typu Porto na etykiecie butelki:
Ruby - to czerwone, słodkie wino butelkowane po średnio dwóch latach przechowywania w dębowych beczkach;
White - porto produkowane z białych winogron; może być wytwarzane na wiele różnych sposobów, jednak rzadko który producent wytwarza trunek niebędący białym odpowiednikiem Ruby;
Reserve - wyśmienite słodkie porto klasy Ruby docenione przez grono degustatorów, Câmara de Provadores; kupaż najlepszych roczników zbilansowany celem uzyskania najlepszego smaku;
Tawny - to czerwone wino o trudnym do przewidzenia poziomie cukru (od słodkich do wytrawnych, zależnie od roku produkcji i producenta), które również jest kupażowane, ale z beczek przechowywanych minimum 3 lata, średnio od 3 do 5 lat; w porównaniu do Ruby zwykle bardziej wytrawne i traci większość „nuty owocowej”, zyskując jednak większy udział nuty korzennej i waniliowej;
Vintage - wino, pochodzące wyłącznie z absolutnie najlepszych roczników, butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach. Jest ono przeznaczone do długotrwałego dojrzewania w butelkach, w piwniczkach koneserów;
Late Bottled Vintage (LBV) - wino pochodzące z lepszych roczników i dłużej dojrzewające w beczkach - minimum 4 lata, średnio 5 lat. Posiada zwykle lepiej rozwinięty bukiet i jest bardziej wytrawne niż Vintage z tego samego roku.

Producent:
J.W. Burmester
Cena:
73,00 zł
(netto:
59,35 zł
)

Producent:
J.W. Burmester
Cena:
141,90 zł
(netto:
115,37 zł
)

Producent:
J.W. Burmester
Cena:
327,90 zł
(netto:
266,59 zł
)

Producent:
J.W. Burmester
Cena:
697,90 zł
(netto:
567,40 zł
)

Producent:
J.W. Burmester
Cena:
1 297,90 zł
(netto:
1 055,20 zł
)

Producent:
J.W. Burmester
Cena:
179,70 zł
(netto:
146,10 zł
)

Producent:
Graham's
Cena:
1 099,00 zł
(netto:
893,50 zł
)

Producent:
KOPKE
Cena:
139,70 zł
(netto:
113,58 zł
)

Producent:
KOPKE
Cena:
1 175,90 zł
(netto:
956,02 zł
)

Producent:
J.W. Burmester
Cena:
135,70 zł
(netto:
110,33 zł
)
