Beluga – wódka legenda, synonim luksusu
Pośród rosyjskich czystych wódek to właśnie Beluga wiedzie prym w segmencie alkoholi premium. Jest ikoną prestiżu i luksusu, doskonale dopracowaną pod względem technologii produkcji, walorów smakowych oraz wzornictwa butelek. Dzięki temu z powodzeniem wkroczyła do świata ekskluzywnych trunków, zdobywając uznanie daleko poza granicami rodzinnej Syberii.
To właśnie w tym surowym, nieskażonym regionie Rosji, w gorzelni w Mariinsku, od 1900 roku trwa jej produkcja. Proces ten wyróżnia się na tle wielu innych wódek. Składa się na niego m.in. dziewięć kolumn filtracyjnych z węglem brzozowym, każda o wysokości 10,5 metra, nowoczesny sprzęt z Rosji, Włoch i Czech oraz zaawansowana filtracja. Receptura opiera się na słodzie jęczmiennym oraz unikalnych dodatkach, takich jak płatki owsiane, syrop klonowy czy różeniec górski, co gwarantuje wyjątkowy efekt końcowy.
Niezrównaną czystość wódki Beluga zapewnia woda z ujęć artezyjskich, położonych na głębokości 250 metrów, filtrowana przez warstwy kwarcu i srebra. Długotrwały, pracochłonny proces słodowania jęczmienia, oparty wyłącznie na naturalnych enzymach, przekłada się na najwyższą jakość finalnego ekstraktu – oraz jego cenę. Ostateczny charakter trunku kształtuje precyzyjna filtracja, leżakowanie oraz starannie dobrane dodatki, dzięki czemu w portfolio marki można znaleźć takie warianty jak Beluga Classic, Gold Line, Allure czy Transatlantic.