

Producent
Cena
-
od
do







Wermut jest aromatyzowanym winem wzmacnianym, do którego produkcji wykorzystuje się niezliczone dodatki botaniczne, całkowicie zależne od regionu produkcji i marki, z jaką mamy do czynienia. Wśród najpopularniejszych wymienić można piołun, goździki, cynamon, ekstrakt ze skórek cytryny, kardamon, rumianek, kolendrę, majeranek, jałowiec czy ladanum. Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej zawartość alkoholu nie jest niższa, niż 14,5% objętości, ale też nie przekracza 22%. Istnieją dwa równoległe podziały wermutów: ze względu na kolor (biały/bianco i czerwony/rosso) oraz poziom cukru (od słodkich po bardzo wytrawne z oznaczeniem extra dry). Ten typ wina wzmacnianego swą popularność w dużej mierze zawdzięcza jednemu z najpopularniejszych koktajli na świecie, w którego składzie towarzyszy mu gin. Mowa tu oczywiście o Martini, nie bez przyczyny współdzielącym swoją nazwę z najsłynniejszą marką wermutu. Wytrawny wermut szczególnie znakomicie sprawdza się także bez dodatków, jako aperitif na pobudzenie apetytu przed posiłkiem, zaś słodkie jego wersje można potraktować jak wino deserowe.
