

Producent
-
Armand de Brignac (2)
-
Bollinger (2)
-
Brimoncourt (1)
-
Canard Duchene (6)
-
Cattier (2)
-
Champagne Bernard Remy (5)
-
Champagne Lacombe (3)
-
Drappier (7)
-
Jackowiak-Rondeau (4)
-
JM. Gobillard & Fils (3)
-
Krug (8)
-
Lallier (2)
-
Laurent Perier (1)
-
Louis Roederer (11)
-
Moet & Chandon (32)
-
Mumm (12)
-
Perrier-Jouet (4)
-
Piper-Heidsieck (7)
-
Ruinart (3)
-
Taittinger (6)
-
Veuve Clicquot (18)
Cena
-
od
do


























Szampan to francuskie wino musujące z regionu Champagne (w Polsce nazywanego Szampanią), produkowane zgodnie z restrykcyjnymi zasadami apelacji Champagne Appellation d’Origine Contrôlée, czyli francuskiego odpowiednika Chronionej Nazwy Pochodzenia. Tej nadużywanej w przypadku rozmaitych trunków z bąbelkami nazwy nie należy stosować wobec win produkowanych gdziekolwiek indziej na świecie. Jest synonimem luksusu, najdroższą kategorią win musujących, trzecioplanowym bohaterem filmów o Jamesie Bondzie, a w ostatnią noc każdego roku korki wypełnionych nim butelek strzelają z hukiem jak świat długi i szeroki. Niepowtarzalność szampana na tle innych win musujących wynika z dwuetapowej fermentacji: pierwsza ma miejsce w kadzi, jak w przypadku innych win, druga zaś odbywa się już w butelkach, w których pozostają wciąż żywe drożdże. Metabolizują one obecny w płynie cukier do etanolu i dwutlenku węgla. Ten drugi w otwartej kadzi ma którędy się ulotnić, zaś zakorkowana wstępnie butelka więzi cenne, szampańskie bąbelki. Gdy cykl życia drożdży dobiegnie końca, pozwala się im opaść ku skierowanemu w dół tymczasowemu zamknięciu, zamraża się fragment szklanej szyjki, aby pozbyć się niepożądanego pofermentacyjnego osadu, jednocześnie wylewając minimalną ilość wina. Po przyprawieniu butelce docelowego korka ze specjalnym stoperem i zabezpieczającą metalową klatką szampan może wyruszać na imprezowe stoły świata.
