















Calvados to chroniona nazwa pochodzenia okowity destylowanej z cydru lub perry, bądź z ich połączenia. Calvados to jednocześnie historyczna nazwa regionu, z którego trunek ten pochodzi, położonego w Normandii. Historia tego napoju sięga XVI wieku, a niektóre źródła podają, że nawet czasów galijskich. Choć prawne obostrzenia, dotyczące sposobu jego produkcji, są mniej restrykcyjne, niż w przypadku innych słynnych francuskich winnych destylatów (np. koniaku czy armaniaku), nie oznacza to, że calvados jest trunkiem jakkolwiek ustępującym im różnorodnością smaków czy skomplikowanym know-how, wynikającym z setek lat tradycji sadowniczej i destylatorskiej. Zawartość alkoholu w okowicie z cydru i/lub perry wynosi minimum 37,5% objętości, a kryjący się w niej wyraźnie jabłkowy i gruszkowy smak nie jest wynikiem dodatku sztucznych aromatów, lecz efektem wykorzystania najwyższej jakości lokalnych surowców i budowanego przez pokolenia rzemieślniczego kunsztu normandzkich gorzelników.
