

Producent
-
Blanton's (4)
-
Chicken Cock (1)
-
Diageo (1)
-
Elijah Craig (4)
-
Four Roses Bourbon (2)
-
Heaven Hill Brands (7)
-
INNY (8)
-
James E. Pepper (3)
-
Jefferson's (1)
-
Jim Beam Distilling Co. (22)
-
Johnny Drum Bourbon Whiskey (1)
-
Kirin Brewery Company (1)
-
Koval Inc. (1)
-
Maker's Mark (4)
-
Redemption (3)
-
Sodiko (1)
-
Wild Turkey (8)
-
Woodford Reserve (5)
Cena
-
od
do














Bourbon to rodzaj whiskey produkowanej wyłącznie na terenie Stanów Zjednoczonych. Głównym surowcem wykorzystywanym w jego wytwarzaniu jest kukurydza – zgodnie z aktem prawnym przyjętym w 1964 roku przez Kongres USA jej zawartość w poddawanym destylacji zacierze musi wynosić minimum 51% – jednak można uzupełnić ją o inne zboża, a najchętniej wybierane przez destylarnie dodatki to żyto, pszenica i słód jęczmienny. Choć w kategorii tej mieści się także popularna marka Jack Daniel’s, to dzięki nietypowej, zastrzeżonej jedynie dla jej produkcji metodzie filtracji z wykorzystaniem węgla drzewnego, przyjęło się nazywać ją nie bourbonem, a Tennessee Whiskey. W porównaniu z niedalekimi krewnymi tego typu alkoholu ze Szkocji czy Irlandii łatwa do wychwycenia różnica tkwi w wynikającym z obecności kukurydzy w zacierze zdecydowanie słodszym profilu smakowym.
