

Jak powszechnie wiadomo jedne z najlepszych whisky spoza Szkocji produkowane są w Japonii. Historię rozpoczął Masataka Taketsuru, który studiował chemię na Uniwersytecie Glasgow, a także odbył praktyki w szkockich destylarniach, co umożliwiło mu zdobycie wiedzy u źródeł i otworzyło drogę wiodącą ku perfekcji. Po powrocie do ojczyzny nawiązał współpracę z Shinjiro Torii, który od najmłodszych lat zdobywał doświadczenie w fabryce alkoholi swojego wuja, czego owocem była pierwsza japońska destylarnia Yamazaki
Whisky japońska jest najbliższa whisky szkockiej, stąd nawet pisownię zaczerpnięto od Szkotów - Japończycy produkują "whisky", a nie "whiskey" jak Irlandczycy, czy Amerykanie. "Ślepy test" przeprowadzony przez prestiżowy Whisky Magazine potwierdza jakość whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni - koneserzy próbujący niepodpisane whisky japońskie i szkockie nie byli w stanie ich odróżnić, co więcej wyżej oceniali trunki japońskie.

Producent:
White Oak
Cena:
1 177,90 zł
(netto:
957,64 zł
)

Producent:
White Oak
Cena:
179,90 zł
(netto:
146,26 zł
)

Producent:
Suntory
Cena:
671,00 zł
(netto:
545,53 zł
)

Producent:
Hatozaki
Cena:
249,00 zł
(netto:
202,44 zł
)

Producent:
Suntory
Cena:
379,00 zł
(netto:
308,13 zł
)

Producent:
Matsui Whisky
Cena:
1 399,90 zł
(netto:
1 138,13 zł
)

Producent:
Nikka
Cena:
25 500,00 zł
(netto:
20 731,71 zł
)

Producent:
Nikka
Cena:
299,00 zł
(netto:
243,09 zł
)
