Whisky Tokinoka Black 50% 0,5l
Tokinoka Black została stworzona przez Master Blendera Akito Ueda i powstała jako wariacja klasycznego trunku Tokinoka. Składa się w jednej połowie ze słodowej, a w drugiej ze zbożowej whisky.
Opis
Tokinoka Black została stworzona przez Master Blendera Akito Ueda i powstała jako wariacja klasycznego trunku Tokinoka. Składa się w jednej połowie ze słodowej, a w drugiej ze zbożowej whisky. Przechodzi etap powolnego starzenia w trzech rodzajach różnych beczek - po bourbonie, po sherry oraz w dębowych, dziewiczych beczkach pierwszego użycia.
Dzięki temu skomplikowanemu procesowi osiąga efekt bogatego, bardziej owocowego smaku niż klasyczna Tokinoka. Tokinoka Black uderza aromatem orzeźwiających owoców cytrusowych, suszonych moreli oraz kwiatowego miodu. W smaku wyczuwalne nuty prażonego dębu, lekko pikantnej przyprawy, czarnego pieprzu, kremowej wanilii oraz słodkiego mango. Jej finisz to eleganckie wykończenie średniej długości, który trwale pozostawia na podniebieniu akcenty wanilii oraz miodu.
White Oak to japońska gorzelnia, mniej znana od Suntory czy Nikka, ale jakość produkowanych tam whisky w niczym nie ustępuje sławniejszym trunkom. White Oak była zresztą prekursorem - to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację w 1919 roku. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shōchū. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,5l |
pochodzenie | Japonia |
vol. | 50% |
Nuty degustacyjne | prażony dąb, czarny pieprz, cynamon, wanilia, miód, mango |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.