

Grappa to najsłynniejszy, choć przez wiele lat niedoceniany, włoski winiak powstający z fermentacji i destylacji wytłoków- skórek i pestek- szczególnie aromatycznych odmian winogron jak moscato, verduzzo, traminer, picolit. Destylat dojrzewa co najmniej pół roku w beczce zaś jeśli jego przeznaczeniem jest stworzenie starszej grappy- odpowiednio dłuższy czas spędza w niewielkich beczkach z drzewa jesionu lub wiśni. Młoda, półroczna grappa (giovane) charakteryzuje się intensywnym i specyficznym trawiastym oraz winnym aromatem i powinna być serwowana schłodzona. Starzenie grappy wzbogaca ten pełen wigoru i mocy trunek w gładkość i nuty beczki, które najpełniej smakują, gdy jest on degustowany w temperaturze pokojowej. Niektórzy producenci grappy sięgają po aromatyczne dodatki jak mirt, kwiat róży, krwawnik czy marzanna aby nadać jej bukietowi nowy i niepowtarzalny charakter. Grappa tradycyjnie traktowana jest jako digestif, popularne staje się także dodawanie kilku kropel tego mocnego alkoholu do filiżanki espresso.

Producent:
San Marzano
Cena:
159,70 zł
(netto:
129,84 zł
)

Producent:
Marzadro
Cena:
311,00 zł
(netto:
252,85 zł
)

Producent:
Marzadro
Cena:
174,90 zł
(netto:
142,20 zł
)

Producent:
Marzadro
Cena:
173,00 zł
(netto:
140,65 zł
)

Producent:
Marzadro
Cena:
209,00 zł
(netto:
169,92 zł
)
