

Cena
-
od
do


Sherry jest wysokiej jakości winem wzmacnianym, produkowanym w subregionie hiszpańskiej Andaluzji określanym jako Marco de Jerez. Nazwa tego wina, która w jego ojczyźnie brzmi jerez, jest jednocześnie Chronionym Oznaczeniem Pochodzenia i jej używanie wobec wyrobów alkoholowych jest dozwolone wyłącznie gdy zawartość sprzedawanej z taką etykietą butelki spełnia precyzyjne wytyczne, kontrolowane przez działającą z ramieniu hiszpańskiego rządu Radę Regulacyjną. Ten andaluzyjski specjał towarzyszył w dalekich podróżach najsłynniejszym odkrywcom – według dokumentów aprowizacyjnych z wyprawy Ferdynanda Magellana dookoła świata, zapłacił on więcej za sherry, wypełniającą ładownie jego statków, niż za zakupione na tę okoliczność uzbrojenie. Nie należy jej mylić z wiśniowymi likierami i nalewkami, funkcjonującymi czasem na rynku jako cherry. Zbieżność fonetyczna jest przypadkowa i wynika ze zangielszczenia hiszpańskiej nazwy jerez. Charakterystyczne dla tego wzmacnianego wina jest leżakowanie w systemie Solera. Beczki układane są piętrowo od najstarszego wina przy podłodze, do najmłodszego wina na szczycie. Z tych położonych najniżej pobiera się do zabutelkowania nie więcej, niż ⅓ ich objętości. Ubytek uzupełniany jest taką samą porcją wina z piętra wyżej za pomocą specjalnych zakrzywionych rurek i cykl powtarza się z kolejnymi poziomami, aż do samej góry. Dziś wykorzystuje się tę metodę również w produkcji rumu i brandy de Jerez.
