Menu
Szukaj

Whisky Akashi Red 40% 0,5l

Whisky Akashi Red 40% 0,5l

z VAT bez VAT
156,90 zł
szt.
Producent: White Oak (przejdź do produktów)
Dostępność:
dostępny
4.87 (Oceny: 347 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Kod produktu: Z5F2B-3292C

Opis

Dane techniczne

Produkty powiązane

Trunek, który jest doskonałym przykładem tego, w jak dobrym kierunku rozwija się japońska branża whisky. Akashi Red to wydanie pełne prostoty, harmonii i precyzji, widoczne w każdej indywidualnej butelce. To doskonała propozycja dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją podróż po świecie whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Ten blend został nazwany na cześć Akashi-shi, miasta w południowej Japonii, w którym znajduje się destylarnia.

Akashi Red wytwarzana jest w wyjątkowy sposób. Proces destylacyjny nadzoruje Toji, czyli mistrz w sztuce tworzenia sake, przeszczepiając procesy powstawania japońskiego tradycyjnego trunku na produkcję whisky. Używa do nich np. mniejszej niż w Szkocji kadzi destylacyjnej. Mieszanka dojrzewa początkowo przez 3 lata w japońskiej beczce Shochu z amerykańskiego dębu, następnie trafia do beczki po bourbonie, a finiszuje 24 miesiące w dębie po sherry.

Efektem tak skomplikowanego, ale wartego pracy procesu produkcji Akashi Red jest trunek pełen aromatów jabłek, wanilii, nut miodu, przypraw, wasabi oraz cytrusów. Na podniebieniu pozostaje bardzo miękki, z niuansami cytryny, szczypty cynamonu, wanilii i dębu. Finisz umiarkowanej długości, nieco spirytusowy, pozostawiający wrażenia jabłek oraz sosny.

White Oak to japońska gorzelnia, mniej znana od Suntory czy Nikka, ale jakość produkowanych tam whisky w niczym nie ustępuje sławniejszym trunkom. White Oak była zresztą prekursorem - to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację w 1919 roku. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shōchū. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę.

Alkohole

poj. 0,5l
pochodzenie Japonia
vol. 40%
Nuty degustacyjne drewno, cynamon, cytryna, wanilia
z VAT bez VAT
156,90 zł
szt.
Producent: White Oak (przejdź do produktów)
Dostępność:
dostępny
4.87 (Oceny: 347 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Opis

Opinie

Dane techniczne

Produkty powiązane

Trunek, który jest doskonałym przykładem tego, w jak dobrym kierunku rozwija się japońska branża whisky. Akashi Red to wydanie pełne prostoty, harmonii i precyzji, widoczne w każdej indywidualnej butelce. To doskonała propozycja dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją podróż po świecie whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Ten blend został nazwany na cześć Akashi-shi, miasta w południowej Japonii, w którym znajduje się destylarnia.

Akashi Red wytwarzana jest w wyjątkowy sposób. Proces destylacyjny nadzoruje Toji, czyli mistrz w sztuce tworzenia sake, przeszczepiając procesy powstawania japońskiego tradycyjnego trunku na produkcję whisky. Używa do nich np. mniejszej niż w Szkocji kadzi destylacyjnej. Mieszanka dojrzewa początkowo przez 3 lata w japońskiej beczce Shochu z amerykańskiego dębu, następnie trafia do beczki po bourbonie, a finiszuje 24 miesiące w dębie po sherry.

Efektem tak skomplikowanego, ale wartego pracy procesu produkcji Akashi Red jest trunek pełen aromatów jabłek, wanilii, nut miodu, przypraw, wasabi oraz cytrusów. Na podniebieniu pozostaje bardzo miękki, z niuansami cytryny, szczypty cynamonu, wanilii i dębu. Finisz umiarkowanej długości, nieco spirytusowy, pozostawiający wrażenia jabłek oraz sosny.

White Oak to japońska gorzelnia, mniej znana od Suntory czy Nikka, ale jakość produkowanych tam whisky w niczym nie ustępuje sławniejszym trunkom. White Oak była zresztą prekursorem - to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację w 1919 roku. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shōchū. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę.

Alkohole

poj. 0,5l
pochodzenie Japonia
vol. 40%
Nuty degustacyjne drewno, cynamon, cytryna, wanilia
4.87
Liczba ocen: 347
Oceń i opisz