Whisky Akashi Red 40% 0,5l
Whisky Akashi Red 40% 0,5l

Kod produktu: Z5F2B-3292C
Opis
Dane techniczne
Produkty powiązane
Trunek, który jest doskonałym przykładem tego, w jak dobrym kierunku rozwija się japońska branża whisky. Akashi Red to wydanie pełne prostoty, harmonii i precyzji, widoczne w każdej indywidualnej butelce. To doskonała propozycja dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją podróż po świecie whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Ten blend został nazwany na cześć Akashi-shi, miasta w południowej Japonii, w którym znajduje się destylarnia.
Akashi Red wytwarzana jest w wyjątkowy sposób. Proces destylacyjny nadzoruje Toji, czyli mistrz w sztuce tworzenia sake, przeszczepiając procesy powstawania japońskiego tradycyjnego trunku na produkcję whisky. Używa do nich np. mniejszej niż w Szkocji kadzi destylacyjnej. Mieszanka dojrzewa początkowo przez 3 lata w japońskiej beczce Shochu z amerykańskiego dębu, następnie trafia do beczki po bourbonie, a finiszuje 24 miesiące w dębie po sherry.
Efektem tak skomplikowanego, ale wartego pracy procesu produkcji Akashi Red jest trunek pełen aromatów jabłek, wanilii, nut miodu, przypraw, wasabi oraz cytrusów. Na podniebieniu pozostaje bardzo miękki, z niuansami cytryny, szczypty cynamonu, wanilii i dębu. Finisz umiarkowanej długości, nieco spirytusowy, pozostawiający wrażenia jabłek oraz sosny.
White Oak to japońska gorzelnia, mniej znana od Suntory czy Nikka, ale jakość produkowanych tam whisky w niczym nie ustępuje sławniejszym trunkom. White Oak była zresztą prekursorem - to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację w 1919 roku. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shōchū. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę.
Alkohole
Mogą Ci się spodobać również
-
163,90 zł133,25 zł
-
237,20 zł192,85 zł
-
237,00 zł192,68 zł
-
291,00 zł236,59 zł
Opis
Opinie
Dane techniczne
Produkty powiązane
Trunek, który jest doskonałym przykładem tego, w jak dobrym kierunku rozwija się japońska branża whisky. Akashi Red to wydanie pełne prostoty, harmonii i precyzji, widoczne w każdej indywidualnej butelce. To doskonała propozycja dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją podróż po świecie whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Ten blend został nazwany na cześć Akashi-shi, miasta w południowej Japonii, w którym znajduje się destylarnia.
Akashi Red wytwarzana jest w wyjątkowy sposób. Proces destylacyjny nadzoruje Toji, czyli mistrz w sztuce tworzenia sake, przeszczepiając procesy powstawania japońskiego tradycyjnego trunku na produkcję whisky. Używa do nich np. mniejszej niż w Szkocji kadzi destylacyjnej. Mieszanka dojrzewa początkowo przez 3 lata w japońskiej beczce Shochu z amerykańskiego dębu, następnie trafia do beczki po bourbonie, a finiszuje 24 miesiące w dębie po sherry.
Efektem tak skomplikowanego, ale wartego pracy procesu produkcji Akashi Red jest trunek pełen aromatów jabłek, wanilii, nut miodu, przypraw, wasabi oraz cytrusów. Na podniebieniu pozostaje bardzo miękki, z niuansami cytryny, szczypty cynamonu, wanilii i dębu. Finisz umiarkowanej długości, nieco spirytusowy, pozostawiający wrażenia jabłek oraz sosny.
White Oak to japońska gorzelnia, mniej znana od Suntory czy Nikka, ale jakość produkowanych tam whisky w niczym nie ustępuje sławniejszym trunkom. White Oak była zresztą prekursorem - to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację w 1919 roku. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shōchū. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę.
Alkohole
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.

Mogą Ci się spodobać również
-
163,90 zł133,25 zł
-
237,20 zł192,85 zł
-
237,00 zł192,68 zł
-
291,00 zł236,59 zł
Mogą Ci się spodobać również
-
163,90 zł133,25 zł
-
237,20 zł192,85 zł
-
237,00 zł192,68 zł
-
291,00 zł236,59 zł