Whisky Akashi 6YO Red Wine Single Malt 50% 0,5l
Pojedynczy słód z gorzelni White Oak to prawdziwa okazja, biorąc pod uwagę, że większość destylatów marki trafia przede wszystkim do mieszanek.
Opis
Pojedynczy słód z gorzelni White Oak to prawdziwa okazja, biorąc pod uwagę, że większość destylatów marki trafia przede wszystkim do mieszanek. Akashi 6YO dojrzewa przez ponad 5 lat w dębie po koniaku, a finiszowany jest w pojedynczej beczce po czerwonym winie, która nadaje profilowi bogate nuty czerwonych owoców oraz doskonałą wytrawność. Wydanie to zadebiutowało na rynku w 2013 roku, jednak niezmiennie jest udoskonalane przez Mistrzów Destylacji firmy.
Akashi 6YO otwiera się dobrze zaokrąglonym bukietem czerwonych owoców. W smaku przywodzi na myśl intensywne nuty winogron, malin, czereśni, ale także cytrusów, tropikalnego kokosa i ananasa. Po chwili następuje eksplozja przypraw - imbiru, pieprzu, cynamonu oraz pojawiają się nuty sosny, dębu i garbników. Finisz zrównoważony, powraca do niuansów owocowych, pieprzu oraz drzewa cedrowego.
White Oak to japońska gorzelnia, mniej znana od Suntory czy Nikka, ale jakość produkowanych tam whisky w niczym nie ustępuje sławniejszym trunkom. White Oak była zresztą prekursorem - to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację w 1919 roku. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shochu. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,5l |
pochodzenie | Japonia |
vol. | 50% |
Nuty degustacyjne | czerwone owoce, cytrusy, kokos, ananas, imbir, pieprz, cynamon, dąb |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.