Sake Junmai Daiginjo Akashi-Tai 17% 0,72l
Cieszące się dużym szacunkiem sake, za którym opowiada się długowieczna tradycja rzemieślnicza oraz wysokojakościowe składniki.
Opis
Cieszące się dużym szacunkiem sake, za którym opowiada się długowieczna tradycja rzemieślnicza oraz wysokojakościowe składniki.
Daiginjo charakteryzuje się owocowymi nutami, w których wyczuwalna jest także chrupkość świeżych jabłek - tak ważna dla zidentyfikowania dobrego sake. Na podniebieniu pozostawia po sobie brzoskwiniowe niuanse oraz bananowo-morelowe niezwykle przyjemne akcenty. Nie da się pominąć także subtelnej obecności miodu oraz wanilii.
W smaku dominują przede wszystkim nuty delikatnie słonej gruszki z mocniejszym uderzeniem liczi oraz szczyptą suszonego anyżu. Finisz bardzo trwały o wykwintnym charakterze.
Siedziba firmy Akashi-Tai już od 150 lat znajduje się na wybrzeżu Zatoki Osaka. Cieśniny Akashi słyną z gwałtownych wirów i niezwykle szybkich prądów. Jedną z nielicznych ryb, jakiej udaje się tam przetrwać jest leszcz morski. Założyciele firmy postanowili, że umieszczą go w swoim logo jako symbol niezłomności oraz siły.
Misją marki Akashi-Tai jest tworzenie sake z charakterem, pełnego smaku oraz aromatu, którego żywiołowość zachwyca i na długo pozostaje w pamięci. Wytwarzanie trunku, który sprawia, że każde spotkanie jest świętem. Który doskonale łączy się z ulubionymi potrawami, a powstaje tylko przy użyciu wody, doskonałej jakości ryżu Yamada-Nishiki i najlepszych w Japonii drożdży Hyogo, pozwalających mieszance się rozwijać i uwalniać nieznane dotąd wrażenia.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,72l |
pochodzenie | Japonia |
vol. | 17% |
Nuty degustacyjne | owoce, świeże jabłka, brzoskwinia, gruszka, liczi, anyż |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.