Sklep Smacza Jama
do kasy suma: 0,00 zł
Filtr
Cena:
÷
Promocje
Szampan Moët & Chandon Nectar Imperial 0,75l w kartoniku
Szampan Moët & Chandon Nectar Imperial 0,75l w kartoniku
299,00 zł 249,00 zł
szt.
Whisky Glenmorangie Original 10 YO 0,7l
Whisky Glenmorangie Original 10 YO 0,7l
195,00 zł 159,90 zł
szt.
Brandy Metaxa Private Reserve 0,7l
Brandy Metaxa Private Reserve 0,7l
380,00 zł 299,00 zł
szt.
Szampan Armand De Brignac Brut Gold 0,75l
Szampan Armand De Brignac Brut Gold 0,75l
1 949,00 zł 1 499,00 zł
szt.
Wódka Żubrówka 0,7l w kryształowej karafce
Wódka Żubrówka 0,7l w kryształowej karafce
479,00 zł 459,00 zł
szt.
Herbata  Biała Blooming Tea - 10 herbat kwitnących
Herbata Biała Blooming Tea - 10 herbat kwitnących
59,00 zł 44,90 zł
szt.
Szampan Veuve Clicquot Brut 0,75l w kartoniku
Szampan Veuve Clicquot Brut 0,75l w kartoniku
299,00 zł 259,00 zł
szt.

Sake

Wino ryżowe Choya Sake Japonia 0,5l

Wino ryżowe Choya Sake Japonia 0,5l
Wino ryżowe Choya Sake Japonia 0,5l

Sake to wino ryżowe, bezbarwne lub słomkowe o lekko słodkawym smaku. Podaje się je najczęściej na ciepło - w specjalnych porcelanowych naczynkach zwanych "sakazuki". Od ponad 1000 lat sake było produkowane z ryżu rosnącego w regionie Nara.

Dostępność: dostępny

Realizujemy: ok. 48h

Cena:

55,00 zł

szt.

Sake Choya 0,75l

Sake Choya 0,75l
Sake Choya 0,75l

Sake jest winem ryżowym, bezbarwnym lub słomkowym o lekko słodkawym smaku.

Dostępność: dostępny

Realizujemy: ok. 48h

Cena:

77,90 zł

szt.

Sake Daiginjo Akashi-Tai Daiginjo Genshu 17% 0,72l

Sake Daiginjo Akashi-Tai Daiginjo Genshu 17% 0,72l
Sake Daiginjo Akashi-Tai Daiginjo Genshu 17% 0,72l

Subtelnie wytrawne w smaku sake, którego marka Akashi opisuje jako - najbardziej kultowe sake w portfolio.

Dostępność: dostępny

Realizujemy: ok. 24h

Cena:

257,00 zł

szt.

Sake Shirayuki 0,75l

Sake Shirayuki 0,75l
Sake Shirayuki 0,75l

Sake o nieprawdopodobnie długiej historii, wyrabiana od 1550 roku. Powstaje z ryżu odmiany sakamaï i krystalicznie czystej wody pozyskiwanej z górskich strumieni, które mają swe źródło u stóp masywu Rokkō. Dosyć słodka, pachnąca owocami, marcepanem, drożdżami i ryżem, w smaku gładka i lekka. Polecana do kuchni japońskiej.

Dostępność: dostępny

Realizujemy: ok. 48h

Cena:

111,00 zł

szt.

Sake Choya Hokkan Ougyoku Gem Junmai Ginjo 14,5% 0,72 l

Sake Choya Hokkan Ougyoku Gem Junmai Ginjo 14,5% 0,72 l
Sake Choya Hokkan Ougyoku Gem Junmai Ginjo 14,5% 0,72 l

Produkowane z zastosowaniem tradycyjnych technik wino ryżowe Choya Hokkan Ougyoku Gem Junmai Ginjo jest regionalnym trunkiem produkowanym od dziesięcioleci.

Dostępność: dostępny

Realizujemy: ok. 48h

Cena:

126,00 zł

szt.

Sake Junmai Daiginjo Akashi-Tai 17% 0,72l

Sake Junmai Daiginjo Akashi-Tai 17% 0,72l
Sake Junmai Daiginjo Akashi-Tai 17% 0,72l

Cieszące się dużym szacunkiem sake, za którym opowiada się długowieczna tradycja rzemieślnicza oraz wysokojakościowe składniki.

Dostępność: dostępny

Realizujemy: ok. 48h

Cena:

255,90 zł

szt.

Sake Gekkeikan Black & Gold 0,75l

Sake Gekkeikan Black & Gold 0,75l
Sake Gekkeikan Black & Gold 0,75l

Gekkeikan Black & Gold to unikalna mieszanka dwóch sake, starannie wyselekcjonowanych przez ich mistrza. Niezwykle bogaty i złożony smak, w którym dominują nuty spadzi, papai, anyżu i prażonych orzechów to cechy charakterystyczne Black & Gold. Dobrze wyważoną kompozycję zwieńcza długi i gładki finisz.

Sake to trunek wszechstronny - stanowi idealny dodatek do potraw mięsnych tj. pieczona kaczka, grillowany kurczak, czy wieprzowina. Doskonale sprawdza się również w towarzystwie owoców morza przyrządzanych na parze.

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

111,00 zł

Sake Gekkeikan The Finest Superior Junmai 14,5% 0,72l

Sake Gekkeikan The Finest Superior Junmai 14,5% 0,72l
Sake Gekkeikan The Finest Superior Junmai 14,5% 0,72l

Gekkeikan Sake The Finest to jeden z najpopularniejszych Junmai na świecie! To wydanie uosabia charakterystyczny styl marki, reprezentujący 14 pokoleń i 370 lat doświadczenia w warzeniu sake.

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

53,00 zł

Sake Gekkeikan Traditional 0,75l

Sake Gekkeikan Traditional 0,75l
Sake Gekkeikan Traditional 0,75l

Historia sake Gekkeikan sięga 1637 roku, kiedy to Jiemon Okura założył swoją pierwszą wytwórnie sake w słynącym ze źródeł nieskazitelnie czystej wody - Fushimi. Wytwórnia powoli rozrastała się i zyskiwała nowych zwolenników, czego zwieńczeniem było okrzyknięcie jej w 1953 roku najpopularniejszą marką Japonii. W odpowiedzi na potrzeby rynku przeszło 20 lat temu została utworzona filia w USA, której misją po dziś dzień jest zadowolenie koneserów sake.

Gekkeikan (tł. wieniec laurowy) to flagowa sake nie tylko w USA ale i na świecie! Zachwyca ziołowym bukietem z lekkim ziemistym posmakiem, a delikatną kwasowość idealnie podkreślają nuty grapefruita.

Sake można podawać zarówno na ciepło jak i po schłodzeniu, Doskonale komponuje się z daniami kuchni japońskiej; owocami morza, tempurą, a także z potrawami ze świeżych, zielonych warzyw.

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

53,00 zł

Sake Ougyoku The Cherry Gem Junmai Ginjo 14,5% 0,3l

Sake Ougyoku The Cherry Gem Junmai Ginjo 14,5% 0,3l
Sake Ougyoku The Cherry Gem Junmai Ginjo 14,5% 0,3l

Pyszne wino ryżowe o subtelnie słodkim profilu. 

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

53,00 zł

Sake Tokyoto 0,72l

Sake Tokyoto 0,72l
Sake Tokyoto 0,72l

Autorskie sake marki Tokyoto, której nazwa dedykowana jest Mistrzowi Zushi oraz jego wielkiej podróży.

Dostępność: Oczekujemy na dostawę

Cena:

67,00 zł

Czym Jest Sake?

Sake, często nazywane japońskim winem ryżowym, to alkoholowy napój fermentacyjny wytwarzany głównie z polerowanego ryżu. Jest to tradycyjny napój Japonii, o bogatej historii i ważnym miejscu w kulturze kraju.

Dlaczego Sake Jest Tak Szanowane?

Sake jest cenione za delikatność i różnorodność smaków, które mogą sięgać od słodkich i owocowych do wytrawnych i ziemistych, zależnie od stopnia polerowania ryżu, szczepu drożdży i technik produkcji.

Jak Powstaje Sake? 

Proces produkcji sake zaczyna się od specjalnego ryżu, który jest polerowany, aby usunąć zewnętrzne warstwy. Następnie ryż jest fermentowany z użyciem szczepu drożdży i kōji, co nadaje sake charakterystyczny smak.

Jak Degustować Sake?

Sake można podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzone, w zależności od rodzaju i preferencji. Warto eksperymentować z różnymi temperaturami serwowania, aby odkryć pełnię smaku sake.

Jak Wybrać Sake?

Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z sake, dobre będą łagodne i słodkie warianty, takie jak Junmai czy Ginjo. Miłośnicy bardziej wytrawnych i skomplikowanych smaków powinni spróbować Daiginjo. Wybierając sake, warto zwrócić uwagę na informacje na etykiecie dotyczące stopnia polerowania ryżu i stylu sake, co może znacząco wpłynąć na doświadczenie degustacyjne.

Wersje językowe
Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium