Kategorie
Cena
-
od
do
Promocja
Sake
Wino ryżowe Choya Sake Japonia 0,5l
Sake to wino ryżowe, bezbarwne lub słomkowe o lekko słodkawym smaku. Podaje się je najczęściej na ciepło - w specjalnych porcelanowych naczynkach zwanych "sakazuki". Od ponad 1000 lat sake było produkowane z ryżu rosnącego w regionie Nara.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Sake Choya 0,75l
Sake jest winem ryżowym, bezbarwnym lub słomkowym o lekko słodkawym smaku.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Sake Daiginjo Akashi-Tai Daiginjo Genshu 17% 0,72l
Subtelnie wytrawne w smaku sake, którego marka Akashi opisuje jako - najbardziej kultowe sake w portfolio.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 24h
Sake Shirayuki 0,75l
Sake o nieprawdopodobnie długiej historii, wyrabiana od 1550 roku. Powstaje z ryżu odmiany sakamaï i krystalicznie czystej wody pozyskiwanej z górskich strumieni, które mają swe źródło u stóp masywu Rokkō. Dosyć słodka, pachnąca owocami, marcepanem, drożdżami i ryżem, w smaku gładka i lekka. Polecana do kuchni japońskiej.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Sake Choya Hokkan Ougyoku Gem Junmai Ginjo 14,5% 0,72 l
Produkowane z zastosowaniem tradycyjnych technik wino ryżowe Choya Hokkan Ougyoku Gem Junmai Ginjo jest regionalnym trunkiem produkowanym od dziesięcioleci.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Sake Junmai Daiginjo Akashi-Tai 17% 0,72l
Cieszące się dużym szacunkiem sake, za którym opowiada się długowieczna tradycja rzemieślnicza oraz wysokojakościowe składniki.
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Sake Gekkeikan Black & Gold 0,75l
Gekkeikan Black & Gold to unikalna mieszanka dwóch sake, starannie wyselekcjonowanych przez ich mistrza. Niezwykle bogaty i złożony smak, w którym dominują nuty spadzi, papai, anyżu i prażonych orzechów to cechy charakterystyczne Black & Gold. Dobrze wyważoną kompozycję zwieńcza długi i gładki finisz.
Sake to trunek wszechstronny - stanowi idealny dodatek do potraw mięsnych tj. pieczona kaczka, grillowany kurczak, czy wieprzowina. Doskonale sprawdza się również w towarzystwie owoców morza przyrządzanych na parze.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Sake Gekkeikan The Finest Superior Junmai 14,5% 0,72l
Gekkeikan Sake The Finest to jeden z najpopularniejszych Junmai na świecie! To wydanie uosabia charakterystyczny styl marki, reprezentujący 14 pokoleń i 370 lat doświadczenia w warzeniu sake.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Sake Gekkeikan Traditional 0,75l
Historia sake Gekkeikan sięga 1637 roku, kiedy to Jiemon Okura założył swoją pierwszą wytwórnie sake w słynącym ze źródeł nieskazitelnie czystej wody - Fushimi. Wytwórnia powoli rozrastała się i zyskiwała nowych zwolenników, czego zwieńczeniem było okrzyknięcie jej w 1953 roku najpopularniejszą marką Japonii. W odpowiedzi na potrzeby rynku przeszło 20 lat temu została utworzona filia w USA, której misją po dziś dzień jest zadowolenie koneserów sake.
Gekkeikan (tł. wieniec laurowy) to flagowa sake nie tylko w USA ale i na świecie! Zachwyca ziołowym bukietem z lekkim ziemistym posmakiem, a delikatną kwasowość idealnie podkreślają nuty grapefruita.
Sake można podawać zarówno na ciepło jak i po schłodzeniu, Doskonale komponuje się z daniami kuchni japońskiej; owocami morza, tempurą, a także z potrawami ze świeżych, zielonych warzyw.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Sake Ougyoku The Cherry Gem Junmai Ginjo 14,5% 0,3l
Pyszne wino ryżowe o subtelnie słodkim profilu.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Sake Tokyoto 0,72l
Autorskie sake marki Tokyoto, której nazwa dedykowana jest Mistrzowi Zushi oraz jego wielkiej podróży.
Dostępność: Oczekujemy na dostawę
Czym Jest Sake?
Sake, często nazywane japońskim winem ryżowym, to alkoholowy napój fermentacyjny wytwarzany głównie z polerowanego ryżu. Jest to tradycyjny napój Japonii, o bogatej historii i ważnym miejscu w kulturze kraju.
Dlaczego Sake Jest Tak Szanowane?
Sake jest cenione za delikatność i różnorodność smaków, które mogą sięgać od słodkich i owocowych do wytrawnych i ziemistych, zależnie od stopnia polerowania ryżu, szczepu drożdży i technik produkcji.
Jak Powstaje Sake?
Proces produkcji sake zaczyna się od specjalnego ryżu, który jest polerowany, aby usunąć zewnętrzne warstwy. Następnie ryż jest fermentowany z użyciem szczepu drożdży i kōji, co nadaje sake charakterystyczny smak.
Jak Degustować Sake?
Sake można podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzone, w zależności od rodzaju i preferencji. Warto eksperymentować z różnymi temperaturami serwowania, aby odkryć pełnię smaku sake.
Jak Wybrać Sake?
Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z sake, dobre będą łagodne i słodkie warianty, takie jak Junmai czy Ginjo. Miłośnicy bardziej wytrawnych i skomplikowanych smaków powinni spróbować Daiginjo. Wybierając sake, warto zwrócić uwagę na informacje na etykiecie dotyczące stopnia polerowania ryżu i stylu sake, co może znacząco wpłynąć na doświadczenie degustacyjne.