Whisky Nikka 12 YO 43% 0,7l w kartoniku
Japońska whisky klasy premium to 12-letni trunek blended, prezentowany w butelce, nawiązującej kształtem do górnej części kimona.
Opis
Japońska whisky klasy premium to 12-letni trunek blended, prezentowany w butelce, nawiązującej kształtem do górnej części kimona. Mieszanka zawiera doskonałą bazę whisky Coffey Grain oraz whiskies słodowych z destylarni Miyagikyo i Yoichi.
Ta edycja została wprowadzona na rynek w 2014 roku, z okazji 80. rocznicy istnienia marki Nikka. Elegancki złoty emblemat zaprojektowany przez Masatakę Taketsuru w 1940 roku nawiązuje do bogatej tradycji oraz długoletniego doświadczenia twórców tego profilu.
Nikka 12 YO otwiera się aromatami toffi, gotowanej gruszki, słodkiego jabłka w karmelu, nugatu oraz gałki muszkatołowej. W tle wyczuwalne nuty kukurydzianego syropu Nikka Coffey Grain łączącego się z akcentami wanilii. Na pierwszy plan zdecydowanie wysuwa się słodowy charakter tej whisky, momentami ujawniając niuanse owoców - gruszki i zielonego jabłka oraz lekko przydymionej nuty. Na podniebieniu wrażenia maślanego dębu, słodu, skóry i dymu. Coffey Grain jest tu znacznie intensywniej wyczuwalna niż w nosie. Słodowe cechy ze wzmocnieniem karmelowo-waniliowym, lekką goryczą oraz tanicznością przywołują w pamięci nuty czarnej herbaty. Łagodna i bogata konsystencja, ale oferująca wyraźnie pieprzny akcent. Dym pojawia się ponownie na końcu, ale szybko znika. Finisz umiarkowanej długości, z zaskakującą obecnością cynamonu i goździków. Subtelna słodycz w połączeniu z goryczką kandyzowanego imbiru to wrażenia na wykończenie.
Destylarnia Nikka od zawsze istniała na skrzyżowaniu kultur, między Wschodem a Zachodem, między naturą a kulturą, tradycją a innowacją. Firmę założył Masataka Taketsuru, nazywany ojcem japońskiej whisky.
Whiskies marki Nikka są nieco bardziej szkockie, niż te reprezentowane przez inne firmy z kraju kwitnącej wiśni, co jednak nie oznacza wcale odtwórczej imitacji. To właśnie Nikka odpowiada za boom na rynku japońskich whiskies, kiedy to - w 2001 roku - produkt destylarni Yoichi otrzymał pierwsze miejsce i tytuł "najlepszego z najlepszych" w ślepym teście zorganizowanym przez periodyk "Whisky Magazine". Był to pierwszy przypadek w historii, gdy tytuł ten przypadł producentowi spoza Szkocji.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Japonia |
vol. | 43% |
Nuty degustacyjne | słód, czarna herbata, dąb, owoce, karmel, wanilia, dym |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.