Whisky Mannochmore 25 YO 1990 0,7l - Special Release 2016
Ekskluzywna whisky Single Malt, która miała swoją premierę na Diageo Special Releases 2016 - jednym z najważniejszych na świecie wydarzeń dla koneserów whisky. Mannochmore 25 YO pochodzi z Mannochmore, stosunkowo młodej destylarni w Speyside, gdzie nadal rzadko produkuje się whisky single malt. Dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu pierwszego napełnienia po bourbonie, nowych beczkach z amerykańskiego dębu i nowych beczkach z europejskiego dębu po sherry.





Opis
Edycja limitowana, naturalna whisky słodowa z jednej destylarni, nie rozcieńczana wodą. Pochodzi z Mannochmore, stosunkowo młodej destylarni w Speyside, gdzie nadal rzadko produkuje się whisky single malt. Dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu pierwszego napełnienia po bourbonie, nowych beczkach z amerykańskiego dębu i nowych beczkach z europejskiego dębu po sherry. Fascynujące porównanie do 18-letniej whisky z wcześniejszej serii Special Release z 1990 roku, dojrzewającej w beczkach z europejskiego dębu po sherry, beczkach z amerykańskiego dębu ponownego napełnienia po bourbonie i nowych beczkach z amerykańskiego dębu po sherry, napełnionych w 1993 roku po krótkiej, wstępnej maturacji w beczkach ponownego napełnienia. Wydana w 2009 roku. Powstało zaledwie 3954 indywidualnie numerowanych butelek na całym świecie.
Kolor: głęboki bursztyn z odcieniami miedzi.
Zapach: łagodny, powolny, głęboki i eteryczny. Głównie owocowy, jak kandyzowana skórka pomarańczowa, woskowa skórka czerwonego jabłka, słodkie wino z winogron Muscat, dojrzałe czerwone jabłka i cierpkie zielone jabłka wyłaniające się z gęstej, słodkiej, przypalonej warstwy ciasta owocowego. Rozgrzewający i mocny, pikantny i ziemisty, przypomina zapach kolcolist. Świeży, a z odrobiną wody kremowy; wyłania się sałatka owocowa na pokruszonych pierniczkach imbirowych, duńskie ciasteczka z lukrem cytrynowym; świeże wiśnie. Później, mentolowo-chłodzący.
Smak: gładka tekstura, początkowo ostry i słodki, z nutami palonej skórki pomarańczowej, waniliowego toffi i kremowej kawy. Następnie aromatyczny i kwiatowy, pojawia się bowiem olejek pomarańczowy i rachatłukum; konfrontacja z goryczą zwęglonego i przekonującego spalonego ciasta oraz narastającą wytrawnością dębu. Przy mniejszym stężeniu tekstura nadal pozostaje delikatna, smak słodki, jednak teraz połączony z gorzką czarną kawą; ziołowy, a zarazem oleisty z chłodzącą lukrecją.
Finisz: o umiarkowanej długości: mocny, słodko-gorzki i cierpki z lekkim akcentem dymnym oraz posmakiem kolcolistów (kokosu) lub mieszanki suszonych owoców i eukaliptusa. Oleisty i smolisty. Z wodą oczyszczający, rozgrzewający i gorzki, z olejkiem pomarańczowym oraz paloną skórką z pomarańczy. Posmak makaroników i mlecznej czekolady.
Niesamowicie bogata whisky MANNOCHMORE, która stanowi bardzo kompetentny i pewny siebie digestif o naturalnej mocy; po dodaniu wody uwalnia bardziej złożoną głębię. Doskonale dojrzała, a jednocześnie zachowuje swój gorzelniczy charakter. Wytrawane studium smaku, zwęglona, słodko-gorzka ostrość.
Szczegółowe informacje
Region | Speyside |
Objętość | 0,7l |
Zawartość alkoholu | 53,4% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.