Wino Font de la Figuera Tinto Priorat 0,75l
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Wino z Clos Figueras, winnicy należącej do René Barbiera. Barbier kupił Clos Figueras w 1997 roku, 8 lat po tym, jak posiadłość została opuszczona, a kultywacja winorośli przerwana. Część ponad dwudziestoletnich krzewów szczepu carignan udało się ocalić i współcześnie są one wykorzystywane, jednakże większość ok. 10-hektarowych upraw wymagała nowych nasadzeń. Współcześnie w Clos Figueras powstają cztery wina: trzy czerwone (Clos Figueres z owoców najstarszych krzewów, Font de la Figuera Tinto z owoców krzewów posadzonych w 1998 roku i najmłodsze w serii Serras del Priorat, wyróżniające się bardziej owocowym bukietem), a także Font de la Figuera Blanco (białe) z odmiany viognier. Rocznie mury winiarni opuszcza od 25 do 30 tys. butelek.
Font de la Figuera to kupaż odmian garnacha, cariñena, syrah i cabernet sauvignon. Owoce pochodzą z krzewów liczących sobie od 15 do 18 lat. Zbierane są ręcznie do 20-kilogramowych skrzyń, a następnie starannie selekcjonowane. Fermentacja zachodzi w zbiornikach o pojemności 2,5 tys. litrów. Maceracja trwa 2 tygodnie. Przed zabutelkowaniem wino dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 500 litrów. W jednym roku powstaje do 9 tys. butelek.
Kolor: wiśniowy z fioletowymi refleksami. Zapach: młody i żywy; wyraźne nuty dzikich czerwonych owoców przełamane niuansami tostów, liści wawrzynu, wanilii i wędzonki. Smak: świeży, elegancki, w pierwszej chwili zaskakująco słodki. Wino ma dobrą strukturę i jest świetnie zbalansowane, na języku rozwija się dość długo, uwalniając akcenty mineralne, soczyście owocowe, ziołowo-goryczkowe. Momentami bardzo mięsiste, czuć nabrzmiałe, ciemne owoce oraz nuty kremowe i maślane. Całość bardzo inteligentnie zakomponowana, imponująca młodością, ale młodością już rozkwitłą, okrzepłą i pełną ciała. Finisz: długi, mocno mineralny, trwały.
Font de la Figuera to bardzo intrygujące wino o dużym potencjale starzenia, wyróżnione przez Roberta Parkera oceną 90/100. Polecane przede wszystkim do mięs, makaronów i kuchni śródziemnomorskiej. Podawać w temperaturze pokojowej.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
* * *
Priorat to bodaj najważniejszy obszar winiarski w Katalonii. Położony jest niedaleko Tarragony - zwanej w czasach rzymskich Tarraco, pierwotnie obozu warownego, który za panowania Oktawiana Augusta stał się stolicą prowincji Hispania Tarraconensis. Nic zatem dziwnego, że tradycja uprawy winorośli ma tam przeszło 2 tys. lat, a niektóre z istniejących pól tarasowych zostały ponoć uformowane jeszcze przez rzymskich rolników.
Średniowieczna agrokultura Priorat istniała i rozwijała się głównie dzięki działalności kartuzów z klasztoru Scala Dei. Do opata należało 7 miejscowych wsi. Mnisi sprawowali kontrolę nad tamtejszą gospodarką i wszystkimi uprawami, wśród których najważniejsze były: winorośle, drzewa oliwne, migdały i orzechy. Rośliny te stosunkowo dobrze radziły sobie na jałowych glebach łupkowych, typowych dla tego regionu.
Rząd hiszpański dokonał kasaty zakonu kartuzów w roku 1835. Ziemie należące wcześniej do klasztoru podzielono i przyznano drobnym rolnikom. W XIX stuleciu obszar winnic w Priorat rozrósł się do 5 tys. hektarów, jednakże atak filoksery zrujnował go niemal całkowicie. Kondycję regionu pogorszyła jeszcze hiszpańska wojna domowa, a lokalne winiarstwo znalazło się na krawędzi upadku i trwało nad nią aż do końca XX wieku. Dość powiedzieć, że jeszcze w latach 70. łączny obszar winnic nie przekraczał w Priorat 600 hektarów.
Sytuacja zaczęła ulegać zmianie w latach 80., kiedy to grupa entuzjastów pod przywództwem René Barbiera i Alvaro Palaciosa postanowiła wykorzystać potencjał, jaki nadal tkwił w Priorat. Ich pierwsze wino ujrzało światło dzienne w 1989 roku. Winiarze sprowadzili do Priorat odmiany cabernet sauvignon i syrah, łącząc je z uprawianymi od pokoleń, nieraz bardzo starymi odmianami grenache i carignan. Wkrótce okazało się, że gleby łupkowe są w stanie dać wysokiej jakości owoce, a w konsekwencji fenomenalne, światowej klasy wina.
Obecnie wina z Priorat należą do kategorii Denominación de Origen Calificada - apelację tę mają w Hiszpanii jedynie wina z La Rioja. Wyroby miejscowych winiarzy cieszą się olbrzymim uznaniem ekspertów oraz licznymi nagrodami i wyróżnieniami, na czele z najwyższymi ocenami od "Wine Advocate" Roberta Parkera. Uprawy obejmują 2 tys. hektarów w 96 winnicach, które eksportują swoje produkty na cały świat.
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


191,00 zł
155,28 zł

169,90 zł
Cena regularna:
199,00 zł
138,13 zł
Cena regularna:
161,79 zł

99,00 zł
Cena regularna:
111,00 zł
80,49 zł
Cena regularna:
90,24 zł

119,90 zł
Cena regularna:
149,00 zł
97,48 zł
Cena regularna:
121,14 zł

249,00 zł
202,44 zł

299,00 zł
243,09 zł

7,90 zł
Cena regularna:
8,90 zł
6,42 zł
Cena regularna:
7,24 zł

689,00 zł
560,16 zł

597,00 zł
Cena regularna:
649,00 zł
485,37 zł
Cena regularna:
527,64 zł

879,00 zł
Cena regularna:
999,00 zł
714,63 zł
Cena regularna:
812,20 zł

429,00 zł
Cena regularna:
519,00 zł
348,78 zł
Cena regularna:
421,95 zł

699,00 zł
568,29 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!