Whisky Isle of Jura 20 YO One and All 0,7l

Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Cena: 1 111,00 zł 1111.00
Cena netto: 903,25 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Whyte and Mackay
Kod produktu: WHSK1105

Opis

Specjalna, limitowana edycja whisky z destylarni Jura w Craighouse. Isle of Jura One and All to owoc ponad dwudziestoletniej pracy gorzelników, który reprezentować ma najlepsze cechy wyspiarskiej społeczności: od zażyłości i legendarnej solidarności Diurachów - jak z gaelickiego nazywają siebie mieszkańcy Jury - aż po pracowitość i solidność szeregowych pracowników destylarni, odpowiedzialnych za powstawanie wielokrotnie nagradzanych trunków. One and All to pełna dumy opowieść o sile więzi, wzajemności i współpracy. Stworzona przez zespół pracowników destylarni pod kierownictwem mistrza gorzelniczego Richarda Patersona, do sprzedaży trafiła wczesną jesienią 2017 roku w liczbie 5 tys. butelek. Pod okiem Patersona destylat dojrzewał w beczkach po bourbonie i sherry, a także w beczkach po winie musującym ze szczepu cabernet franc oraz winach ze szczepów pinot noir i cabernet sauvignon. Whisky nie jest filtrowana na zimno ani rozcieńczana. Butelkowana z mocą 51% alk. obj. Kolor: siena palona z połyskliwie bursztynowymi refleksami. Zapach: typowe dla Isle of Jura nuty winne nabierają tu niebywałej intensywności; wyczujemy suszone owoce, toffi, imbir, syrop klonowy, lukrecję i białą czekoladę. W tle akcenty pomarańczy, marcepana i wanilii, złagodzone subtelnymi niuansami kwiatowymi. Smak: w pierwszej chwili whisky wydaje się bardzo słodka, wręcz syropowata, jednak wrażenie to zmienia się momentalnie; pojawiają się nuty winne, balsamiczne, zza których wyłania się szlachetna dębina zaprawiona aromatycznym i wytrawnym czarnym pieprzem. Finisz: długi, słodki, zrównoważony nutami pierniczków korzennych i liści tytoniu.

Jura to spora, miejscami wciąż dzika wyspa w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych. Jest tam tylko jedna droga, jest też jeden pub i jedna destylarnia. Odznacza się ona wyraźnie w krajobrazie wyspy - niczym pieczęć, która spaja jej dzieje z historią jej ludu. Wyspiarze znani są ze swego zamiłowania do rodzimej whisky, ta z kolei jest znana i ceniona ze względu na unikalny styl.

Jura nigdy nie była gęsto zaludniona - nawet współcześnie zamieszkuje ją raptem 200 mieszkańców. Mimo to poszczycić się może długą i ciekawą tradycją gorzelniczą. Dokumenty z XVIII w. mówią o wcale licznych przypadkach gorzelnictwa amatorskiego, dla którego podstawowy surowiec stanowiły owoce jarzębiny. Domowym jarzębiakiem chętnie zaprawiano też whisky - najpewniej sprowadzaną, nie miejscową. Pierwsza legalna destylarnia powstała w 1810 roku w Craighouse, a założył ją Archibald Campbell. Na przestrzeni lat destylarnia przyjmowała różne nazwy: Craighouse, Small Isles, Caol nan Eilean, w końcu zaś Jura. Ograniczona liczba lokalnych odbiorców i konieczność transportu tak surowca, jak i trunku, którego produkcja - choć nie największa - znacznie przekraczała zapotrzebowanie mieszkańców wyspy i wymuszała poszukiwanie innych rynków zbytu, bynajmniej nie ułatwiały przedsiębiorstwu życia. Nic zatem dziwnego, że podczas pierwszej wielkiej recesji, która dotknęła szkocką branżę gorzelniczą w roku 1901, destylarnię na kilkadziesiąt lat zamknięto.

Jej działalność wznowiono dopiero w roku 1963 za sprawą wysiłku dwóch przedsiębiorców i właścicieli gruntów: Robina Fletchera i Tony'ego Riley-Smitha. W sobie tylko znany sposób mężczyźni wyczuli potencjał komercyjny inwestycji, ale równie ważne było dla nich powstrzymanie dalszego wyludniania się Jury. Inwestycję kredytowała firma Charles Mackinlay & Co., nowe budynki i linię produkcyjną zaprojektował zaś znany ze swego fachu William Delme-Evans. Współczesna destylarnia nosi wszelkie znamiona architektury użytkowej tego rodzaju z lat 60. XX w.: duże, przestronne pomieszczenia z nowoczesną aparaturą, sterylne zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej, bardzo wysokie kolumny fermentacyjne (770 cm) o pojemności przekraczającej 20 tys. litrów. Nie ulega wątpliwości, że plany produkcyjne i sprzedażowe już wtedy były ambitne.

Pierwszy single malt pod marką Isle of Jura pojawił się w 1974 roku. W odróżnieniu od whiskies z sąsiedniej wyspy Islay nie była to whisky torfowa. Ta właściwie nigdy w Isle of Jura się nie przyjęła; dopiero w 2009 roku destylarnia wypuściła na rynek edycję Prophecy, do produkcji której użyto słodu suszonego dymem torfowym. Standardowa zawartość fenoli w słodzie nie przekracza jednak 0,5 ppm. Swoista dla Isle of Jura jest natomiast pewna zbożowa szorstkość młodych destylatów, wynikająca z krótkiego czasu fermentacji (54 godziny). Nutę słodowo-zbożową wyczujemy nawet w dojrzalszych single maltach, a łagodnieje ona dopiero w procesie powolnego starzenia whisky. Isle of Jura dojrzewa w beczkach po bourbonie (zarówno z pierwszego napełnienia, jak i napełnianych ponownie), a za sprawą mistrza gorzelniczego Richarda Patersona - również po sherry, czemu zawdzięcza swój słodki, bogaty bukiet z nutami suszonych owoców. Od jakiegoś czasu destylarnia wykorzystuje też beczki po winie - w tym Bordeaux Grand Cru Classé.

Obecnie Isle of Jura należy do firmy Whyte & Mackay, która od 2014 roku jest częścią filipińskiej grupy Emperador.

Szczegółowe informacje

Region Islands
Objętość 0,7l
Zawartość alkoholu 51%

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl