Whisky Blair Athol 23 YO 1993 58,4% Special Release 2017 edycja limitowana
Limitowana edycja niesłychanie rzadko spotykanej whisky z destylarni Blair Athol w Pitlorchy (Pertshire). Pierwszy rozlew Blair Athol od 2003 roku - whisky leżakowana w beczkach po sherry, bogata, owocowa i rozgrzewająca. Seria ograniczona do 5514 indywidualnie numerowanych butelek.
Opis
Limitowana edycja niesłychanie rzadko spotykanej whisky z destylarni Blair Athol w Pitlorchy (Pertshire). Pierwszy rozlew Blair Athol od 2003 roku - whisky leżakowana w beczkach po sherry, bogata, owocowa i rozgrzewająca. Seria ograniczona do 5514 indywidualnie numerowanych butelek na całym świecie.
Kolor: syrop z owoców dzikiej róży z brązowymi i magentowymi refleksami.
Zapach: z początku winny i wytrawny, z ujawniającymi się po chwili orzechami w karmelu i miodem. Wyczuwalne nuty toffi, karmelu i cukru z dodatkiem crème brûlée oraz pieczonych bananów. W miarę ogrzewania pojawia się skomplikowana warstwa ziół (estragon, mięta, cząber, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn) i rozgrzewających przypraw, a także ściółki leśnej, prażonych orzechów i czekoladek miętowych.
Smak: bogaty, słodki, owocowy, lekko słonawy - choć nuty słone pozostają wyraźniejsze niż w aromacie. Konsystencja umiarkowanie pełna i oleista. Wyczuwalne nuty wypalonej beczki, przypraw korzennych, dębu i lukrecji. W dalszej kolejności pojawiają się cukierki anyżowe, słodkie toffi, melasa oraz słodkie nuty kandyzowanej skórki cytryny i gotowanych jabłek, po chwili również suszone zioła.
Finisz: słodki i korzenny, zanika słodycz czekoladek miętowych i cukru, pozostawiając aromat ziół, dębiny i przypraw korzennych. Towarzyszy temu świeża mięta na tle ściółki leśnej i zwęglonego drewna dębowego.
Szczegółowe informacje
Region | Highlands |
Objętość | 0,7l |
Zawartość alkoholu | 58,4% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.