Whisky Auchentoshan Bartender's Malt 0,7l

  • nowość
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Cena: 349,00 zł 349.00
Cena netto: 283,74 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Morrison Bowmore Distillery Ltd
Kod produktu: WHSK1097

Opis

Auchentoshan Bartender's Malt to specjalna, limitowana seria popularnej whisky z gorzelni Auchentoshan - jedynej, która konsekwentnie stosuje proces trzykrotnej destylacji i która produkuje wyłącznie whiskies typu single malt, a od niedawna także blended malt. Stanowi kompozycję destylatów z pięciu różnych dekad, wyselekcjonowanych przez dwunastu uznanych barmanów z pięciu krajów. Zaproszono ich do gorzelni ze względu na nowatorskie, śmiałe i oryginalne podejście do świata drinków, z którego są znani, a następnie oddano wolną rękę w kwestii składu mieszanki. Znalazły się w niej whiskies bardzo różne: leżakowane w beczkach po bourbonie, sherry i czerwonym winie, w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego. Najstarsza liczyła sobie kilkadziesiąt wiosen, najmłodsza zaś 6. Tak powstał blended malt na miarę XXI wieku. Butelkowany z mocą 47% alk. obj. Kolor: złoto-miedziany z zielonkawymi refleksami. Zapach: suszone morele, czekolada mleczna i miód, a także akcenty zielonych liści tytoniu. Smak: wyraźny i ekspansywny; na pierwszym planie kwiat wiśni i nuty świeżo pieczonej brioszki, w tle energii dodają akcenty skórki cytrusowej i imbiru. Finisz: rozgrzewający, pikantny i długi.

Auchentoshan Bartender's Malt otrzymała Liquid Gold Award 2019 od słynnego krytyka, Jima Murray'a, autora "The Whisky Bible".

Auchentoshan Bartender's Malt to nie lada gratka dla kolekcjonerów limitowanych edycji whiskies. Fani Auchentoshan mogą się poczuć nieco - i bardzo przyjemnie - zaskoczeni.

Auchentoshan to jedna z sześciu destylarni w regionie Lowlands, które produkują whiskies typu single malt. Znajduje się w zachodniej Szkocji, niedaleko wzgórz Kilpatrick, na przedmieściach Clydebank. Ponieważ z Clydebank do Glasgow, największego miasta w kraju, jest zaledwie kilkanaście kilometrów, tamtejsza whisky bywa nazywana "single maltem z Glasgow", natomiast z uwagi na bardzo delikatny i wyraźnie słodki smak, osiągany w procesie trzykrotnej destylacji, niekiedy mówi się o niej wręcz jako o "whisky śniadaniowej".

Sama gorzelnia powstała w 1817 roku. W ciągu kolejnych dwóch stuleci wielokrotnie zmieniała właścicieli, nim ostatecznie, w roku 1994, 100 proc. udziałów znalazło się w rękach japońskiego giganta - koncernu Suntory. W odróżnieniu od typowych szkockich single maltów te z Auchentoshan destylowane są trzykrotnie - dwa razy w miedzianych alembikach i raz w kolumnie destylacyjnej. Co równie osobliwe, w Auchentoshan wcale nie używa się słodu suszonego dymem torfowym. Zacier fermentuje nie tylko w stalowych tankach, lecz także w kadziach z sosny oregońskiej. W takich warunkach, mniej neutralnie sterylnych, trudno o absolutną powtarzalność, jednakże każda partia okazuje się pod jakimś względem wyjątkowa, a tym samym dalsze procesy obróbki, z maturacją na czele, każdorazowo stanowią dla gorzelników rodzaj wyzwania.

Fermentacja jest krótka - trwa ok. 50 godzin, co przekłada się później na charakterystyczną nutę zbożową, obecną w smaku whisky. Do trzeciej destylacji trafia tylko ta część spirytusu, która została najlepiej oczyszczona - resztę miesza się z kolejną partią, a cały proces powtarza się. Po etapie destylacji otrzymywany jest trunek o zawartości 81% alk. obj. Jest on czystszy w smaku i mocniejszy od single maltów destylowanych dwukrotnie (te zawierają zwykle 70% alkoholu). Nuty owoców cytrusowych są w nim intensywniejsze, świeższe i bardziej klarowne, a i czas dojrzewania odciska na whisky głębsze piętno, ponieważ lepiej chłonie ona nuty beczkowe. Maturacja zachodzi przede wszystkim w beczkach po bourbonie i sherry, a od jakiegoś czasu również po najwyższej klasy winach - zarówno czerwonych, jak i białych, przeważnie francuskich.

Whiskies z Auchentoshan zdobyły nie tylko uznanie krytyków i miłośników szkockiej, lecz także szereg międzynarodowych nagród. Single malty 16- i 18-letnie wyróżniono podwójnymi złotymi medalami na World Spirits Competition w San Francisco (2008), natomiast połączenie Auchentoshan Three Wood i cygar Bolivar Inmensas okrzyknięto najlepsza kompozycją szkockiej i cygara na świecie.

Szczegółowe informacje

Region Lowlands
Objętość 0,7l
Zawartość alkoholu 47%

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl