Rum Angostura 1787 15YO Trynidad i Tobago 40% 0,7l
Wybitne wydanie pełnego charakteru rumu, którego profil zachwyci nawet najbardziej wymagającego konesera karaibskich trunków.
Opis
Opinie
Dane techniczne
Wybitne wydanie pełnego charakteru rumu, którego profil zachwyci nawet najbardziej wymagającego konesera karaibskich trunków. Dojrzewający 15 lat destylat po raz pierwszy pojawił się na rynku w 2016 roku i chwilę później, w 2019 roku, zdobył Złoty Medal w kategorii Dark Rum - Ultra Premium podczas targów Rum Spirits Masters of the Spirits Business.
Nazwa tego wydania nawiązuje do roku budowy pierwszego młyna trzciny cukrowej w Trynidadzie, na słynnej plantacji Lapeyrose, w 1787 roku. Trunek przygotowywany jest zgodnie z metodą wielokrotnej destylacji kolumnowej, którą także stosuje się od początku istnienia gorzelni. Użyte do tego celu drożdże Agnostury nadają profilowi niezwykły aromat tożsamy z marką.
Angostura 1787 15YO Trynidad i Tobago charakteryzuje się jasno-czerwoną barwą z mahoniowymi refleksami. Bukiet otwiera się aromatem suszonych owoców, dojrzałych jabłek, bananów oraz drewna dębowego. Na podniebieniu subtelna słodycz toffi łączy się z akcentami suszonych śliwek, wanilii, banana, szczypty cynamonu oraz przypraw. Finisz długi, energetyzujący, korzenny i wypełniony wytrawnym dymem.
Producent Agnostura rozpoczął swoją działalność od wytwarzania słynnych, gorzkich likierów w Wenezueli w 1824 roku. W 1949 roku swoją uwagę skupił także na rumie, a w Trynidadzie udało mu się opracować tradycyjne metody w nowej, przystępnej formie. Od tej pory oferuje wysokiej jakości trunki, które cieszą się popularnością na wielu kontynentach.
Alkohole
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.