Delikatesy Smacza Jama
Koszyk
Zamknij
Powrót do zakupów ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Rum El Dorado 15 YO Special Reserve 0,7l

Ocena:
4.87 Oceny: 1055 4.87
Cena brutto: 368,90 zł

Cena regularna:

368.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
Cena netto: 299,92 zł

Cena regularna:

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: Demerara
Kod produktu: ZRUUM1003

Szlachetny i niebywale złożony rum z Gujany, produkowany z melasy. Powstaje w gorzelni Diamond - jednej z najstarszych w kraju. W przeciwieństwie od rumów wytwarzanych w systemie solera oznaczenie wieku - 15 lat - odnosi się w tu nie do najstarszego, lecz najmłodszego destylatu w mieszance. Kolor: ciemnobursztynowy. Zapach: melasa, toffi, karmel oraz suszone owoce cytrusowe, rodzynki i miód; ponadto sporo wanilii, biały pieprz, goździki, cynamon, ziele angielskie i prażone orzechy. Smak: słodki, ale harmonijny i niesamowicie klasowy; mnóstwo suszonych cytrusów zaprawionych przyprawami korzennymi, palona dębina, miód, na podniebieniu nuty piernikowe. Finisz: miodowo-korzenny z lekkimi taninami, bardzo trwały, majestatyczny.

El Dorado 15 YO to rum dla koneserów, przeznaczony do powolnego sączenia i odkrywania kolejnych warstw, wychwytywania niuansów. Pić na lodzie lub solo, rozcieńczywszy odrobiną wody. Trunek zdobył liczne nagrody - m.in. cztery razy z rzędu otrzymał trofeum Wray'a & Nephew dla najlepszego rumu na świecie, przyznawane podczas International Wine & Spirits Challenge. Było to wydarzenie bez precedensu.

Kolekcja rumów El Dorado pochodzi z należącej do firmy Demerara gorzelni Diamond - najstarszej ze wciąż czynnych gorzelni w kraju, której początki datuje się na rok 1670. Zarówno uprawa cukru, jak i produkcja rumu sięgają w Gujanie XVII w., a wiążą się z aktywnością, z jednej strony, holenderskich kolonizatorów, z drugiej zaś - kupców i przedsiębiorców brytyjskich. Brytyjscy plantatorzy zaczęli otwierać pierwsze destylarnie jeszcze w latach 50. Dwadzieścia lat później każda, nawet mała plantacja miała swój alembik, na początku XVIII w. zaś takich plantacji - mniejszych i większych - z przylegającymi do nich gorzelniami było ok. 300. W kolejnych stuleciach następowała powolna, lecz systematyczna koncentracja kapitału; plantacje i gorzelnie skupiali w swych rękach coraz potężniejsi producenci (pod koniec XIX w. było ich łącznie ok. 180), ale techniki wypracowane w poprzedniej epoce przetrwały.

Przez cały ten czas gorzelnictwo w Gujanie wiązało się ściśle z Królewską Marynarką Wojenną - najpotężniejszą flotą wojenną świata. Pierwsze przepisy dotyczące codziennego przydziału rumu dla marynarzy, a co za tym idzie pierwsze nań zamówienia, pojawiły się w 1677 roku. Niespełna pół wieku później gorzelnia działająca przy plantacji Port Mourant stała się oficjalnym dostawcą Admiralicji. Rum musiał być ciężki, słodki, gęsty i skoncentrowany - taki najlepiej nadawał się do grogu, chętnie pitego na pełnym morzu. Konieczne też musiał być dostatecznie mocny, by sprostać próbie ognia. W próbie tej zawartość każdej beczki weryfikowano polewając trunkiem proch i podpalając go - dopiero gdy zapłonął, beczka mogła trafić pod pokład. Eksperyment taki dowodził, że trunku niczym nie rozcieńczono ani nie sfałszowano, a ponadto, w razie jakiegoś nieszczęścia, nie stanowił on zagrożenia dla zmagazynowanego prochu. Ten bowiem, choćby i zamokły, nadal pozwalał oddać skuteczną salwę z okrętowych dział.

Demerara pozostaje wierna temu królewsko-marynarskiemu stylowi, a także gorzelniczym tradycjom Gujany. W 2007 roku przy gorzelni Diamond otwarto muzeum i Centrum Dziedzictwa Rumu, które upamiętniać ma jego 350-letnie dzieje na terenie tej byłej kolonii brytyjskiej. Z prawdziwymi pomnikami przeszłości spotkamy się tam jednak na każdym kroku - dość powiedzieć, że w gorzelni znajduje się - i wciąż pozostaje w użyciu! - aparat Coffey'a do destylacji ciągłej, skonstruowany w roku 1880. Na wyposażeniu są również dwa alembiki częściowo wykonane z drewna, oba liczące sobie ponad 250 lat, a także francuska kolumna destylacyjna Savalle'a, również pochodząca z XVIII w. i odziedziczona po gorzelni Uitvlught. Ze sprzętem tym czas obszedł się na tyle łaskawie, że stanowi on o wiele więcej niż tylko turystyczną atrakcję.

Gorzelnia Diamond produkuje rocznie do 26 mln litrów alkoholu, co czyni ją jednym z największych producentów w rejonie Karaibów. Do wyrobu rumów El Dorado - jej flagowej marki - wykorzystywana jest trzcina cukrowa z lokalnych upraw. Gorzelnia ma własne kultury drożdży i stosuje własny, trójstopniowy proces fermentacji melasy. Proces ten zachodzi w trzynastu fermentatorach o pojemności 22 tys. galonów (ok. 83 tys. litrów) każdy i trwa od 24 do 26 godzin. Fermentacja przebiega w kontrolowanej temperaturze 28-32°C, gotowy nastaw zawiera między 6,5 a 7% alkoholu. Do destylacji wykorzystuje się dziewięć różnych urządzeń, w tym trzy dwukolumnowe aparaty Coffey'a i dwa czterokolumnowe aparaty Savalle'a. Diamond słynie jednak przede wszystkim z dwóch alembików i czwartego, historycznego aparatu Coffey'a, pozyskanych z nieczynnych już gorzelni Port Mourant, Versailles i Enmore. Są to najprawdziwsze zabytki, a zarazem najstarsze wciąż czynne urządzenia tego rodzaju na świecie.

Właśnie w tych urządzeniach destylowane są rumy El Dorado. Podwójny alembik z Port Mourant o łącznej pojemności 5 tys. galonów (ok. 19 tys. litrów) daje destylat o oleistej konsystencji, gęsty i niesamowicie bogaty w smaku. Drugie urządzenie, mniejsze, o pojemności 2 tys. galonów (ok. 7,5 tys. litrów), daje destylat łagodniejszy i bardziej elegancki, o umiarkowanej konsystencji i charakterystycznym, korzenno-kwiatowym aromacie. Trzecie, podwójny aparat Coffey'a, ma największą moc przerobową i stanowi o smaku najmłodszych rumów w kolekcji: El Dorado 5 YO i El Dorado 8 YO. Destylaty dojrzewają w beczkach po amerykańskiej whiskey - w magazynach gorzelni znajduje się ich przeszło 40 tys. Ze względu na tropikalny klimat (rum leżakuje w temperaturze rzędu 30-34°C) proces utleniania się alkoholu jest raczej gwałtowny. To z kolei w krótkim czasie pozwala uzyskać delikatny i pełen niuansów bukiet aromatyczny, pięknie ewoluujący w toku maturacji.

Po tym czasie, pod okiem mistrza gorzelniczego Demerara, destylaty są mieszane, rozcieńczane wodą i butelkowane. Od najmłodszego, co najmniej pięcioletniego, aż do liczącego sobie co najmniej ćwierć wieku, rumy El Dorado cieszą się doskonałą opinią najsurowszych krytyków i najbardziej wymagających koneserów.

Szczegóły Szczegóły

poj. 0,7l
pochodzenie Gujana
vol. 43%
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

4.87 / 5
  • na podstawie 1055 opinii
    Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Rum El Dorado 15 YO Special Reserve 0,7l
    4.87
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najpopularniejsze w sklepie
    Odkryj nasze najpopularniejsze produkty, które zdobyły uznanie tysięcy klientów. Te bestsellery wyróżniają się wyjątkową jakością i świetnym stosunkiem ceny do wartości, dlatego tak chętnie wracają po nie nasi stali klienci.
    Zobacz więcej
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium