SmaczaJama.pl
do kasy suma: 0,00 zł

Zestaw Delikatesowy Kawowa Menażeria

Eleganckie pudełko z selekcją wyjątkowych kaw z rzemieślniczej palarni, kawiarką, która pozwoli na przygotowanie niezawodnej małej czarnej i słodkim akcentem w postaci syropów smakowych- na sprostanie kaprysom entuzjastów smakowej kawy. Świeże palenie i wysoka jakość ziaren z których korzysta warszawska palarnia Ragazza gwarantują emocjonujące chwile przy filiżance aromatycznej kawy a także degustację różnych profili smakowych ulubionego napoju w zależności od kraju jego pochodzenia. Znakomity upominek świąteczny dla wielbicieli kawy tradycyjnej jak i zainteresowanych alternatywnymi metodami parzenia.

Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Producent: Smacza Jama
Kod produktu: 0F3A-9994B
Ocena:
Cena: 459,00 zł 459.00
Cena netto: 373,17 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Eleganckie pudełko z selekcją wyjątkowych kaw ziarnistych z rzemieślniczej palarni, kawiarką, która pozwoli na przygotowanie niezawodnej małej czarnej i słodkim akcentem w postaci syropów smakowych- na sprostanie kaprysom entuzjastów smakowej kawy. Świeże palenie i wysoka jakość ziaren z których korzysta warszawska palarnia Ragazza gwarantują emocjonujące chwile przy filiżance aromatycznej kawy a także degustację różnych profili smakowych ulubionego napoju w zależności od kraju jego pochodzenia. Znakomity upominek świąteczny dla wielbicieli kawy tradycyjnej jak i zainteresowanych alternatywnymi metodami parzenia.

 

Zestaw zawiera:

Kawa Ragazza Arabica Indonesia Sumatra Lintong Mandheling 150g - ziarna tego gatunku kawy dojrzewają przez 9 miesięcy w ekologicznych warunkach. Naturalne metody suszenia na słońcu kawy Sumatra Mandheling powodują, że zachowuje ona niezwykły smak. Wyczuwalne nuty tytoniu, ziół czy kwiatów. Kawa ma niską kwasowość, a jej obfity smak pozostaje długo na końcu języka. Na uwagę zasługują aromaty czekolady oraz przypraw korzenny. Każda filiżanka arabki z Indonezji to prawdziwa symfonia smaków i aromatów.

Kawa Ragazza Arabica Honduras SHG Guara Verde 150g- to wyjątkowa kawa, która powstała z wyselekcjonowanych ziaren pochodzących od farmerów z regionów: El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan oraz Ocotepequ. Farmerzy ci przynależą do specjalnego programu firmy BECAMO ( Beneficio de Café Montecristo) zajmującej się eksportem kawy. Program oferuje farmerom merytoryczne oraz technologiczne wsparcie na każdym poziomie uprawy pomagając im zachować wysoki standard jakościowy uprawianej kawy. Wynikiem tej współpracy jest kawa o owocowym, słodkawym, karmelowym profilu oraz niewielkiej kwasowości. Nazwa Guara Verde to ukłon w stronę występującej w Hondurasie i zagrożonej wyginięciem Ary oliwkowej. Oferowana kawa uprawiana jest na wysokości między 1300-2067 m n.p.m. Zbiory przypadają na okres luty–maj. Ziarna kawy pozyskiwane są metodą na mokro. W punktacji SCAA ziarno otrzymało 83,5 pt.Honduras SHG charakteryzuje się niską kwasowością i wspaniałym kwiatowym aromatem. W smaku wyczujemy orzechy, czekoladę oraz nuty śliwkowe . Kawa ma średnie body.

Kawa Ragazza Arabica India Monsooned Malabar 150g-  jest kawą bardzo charakterystyczną, w której można odnaleźć moc aromatu i smaku. Napar z indyjskich ziaren będzie pozbawiony nut mocno goryczkowych oraz kwaskowatych. Dominujące nuty smakowe to prażony sezam, orzechy laskowe, drewno i miód gryczany. Arabica uprawiana jest Malabar, znajdującym się południowo-zachodniej części Indii, w pasie wybrzeża Morza Arabskiego. Kawa India Malabar cieszy się renomą wśród smakoszy kaw z powodu starannie wyselekcjonowanych ziaren, o ponadprzeciętnych walorach smakowych. Cechą charakterystyczną dla arabicki India Malabar jest niezwykły proces stosowany tuż przed zapakowaniem jej do jutowych worków. Monsunowanie kawy to podzielony na dwa etapy proces. Podczas pierwszego etapu kawa jest wystawiona na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności. Drugi etap to wystawianie ziaren na działanie wiatru. Kawa wystawiona na takie warunki klimatyczne nabierają bardzo jasnej barwy i niezwykłego smaku.

Kawa Ragazza Arabica Mexico Maragogype 150g- początkowo ten rodzaj kawy był uprawiany w Brazylii, jednak to właśnie w Meksyku sztuka jej uprawy została opanowana do perfekcji. Charakterystyczną cechą plantacji Marago są duże odległości między rosnącymi krzewami, które rosną na wysokości od 1200 do 1500 m n.p.m. To właśnie dzięki tym odległościom ziarna mają możliwość swobodnego rośnięcia, co sprawia, że są bardzo duże. Dzięki odległości między krzewami odmiana ta charakteryzuje się wyjątkowo dużymi ziarnami, zwanymi niekiedy słoniowym ziarnem. Ten sposób uprawy zmniejsza co prawda ilość zebranych plonów, lecz pozwala na uzyskanie kawy najwyższej jakości. Ziarna pozyskiwane są metodą mokrą. Ta meksykańska arabica charakteryzuje się niewielką kwasowością, przyjemnym różnorodnym bukiecie i nutą orzechów i koniaku. Meksykańska Marago jest kawą o wyższym poziomie kofeiny, dzięki czemu jest idealna na poranną małą czarną. Aromaty orzechowo-karmelowe, wyczuwalne czekoladowe, miodowe i migdałowe nuty czynią tę kawę wyjątkową kompozycją. Każdy powinien jej spróbować. Meksykańska kawa uwodzi słodkim aromatem. Każda filiżanka to porcja aromatów wanilii, miodu i winogron. Za zapachem podąża również smak – niezwykle delikatny, również z elementami słodyczy.

Kawa Ragazza Arabica Gwatemala SHB Santa Rosa 150g-ziarno pochodzi z żyznych, wulkanicznych gleb regionu Santa Rosa, położonego w południowo-centralnej części kraju. Wyżynny teren zapewnia doskonałe warunki pod uprawę. Kawa jest uprawiana na wysokości powyżej 1350 m n.p.m. Obróbka ziarna odbywa się metodą na mokro. Warunki klimatyczne powodują, że owoce dojrzewają wolniej i są twardsze niż te rosnące na niższych partiach. Dłuższy czas dojrzewania powoduje, że zawartość naturalnego cukru jest większa, a za tym smak kawy jest intensywniejszy. Kawę cechuje łagodny profil smakowy oraz kremowe body. Idealna dla osób ceniących sobie zrównoważony smak i delikatną kwasowość. Kawa Gwatemala SHB Santa Rosa to idealnie zbalansowana kawa o czystym i słodkim smaku. Zawiera delikatny posmak karmelu, wyczuwalną, jabłkową kwaskowatość oraz aksamitne nuty ciemnej czekolady.

Kawa Arabica Colombia Medellin 150g - Kolumbia jest największym na świecie dostawcą wysokiej jakości arabiki. Ziarna pozyskiwane są metodą wyłącznie na mokro. Plantatorzy dokładają wszelkich starań, aby uzyskać ziarna jak najlepszej jakości, zaczynając od odpowiednich warunków na plantacji dla kawowca, poprzez pozyskiwanie ziaren a na selekcji kończąc. Większość kawy kolumbijskiej jest produkowana przez drobnych rolników. Górzysty andyjski obszar jest bardzo korzystny dla upraw, kawa rośnie na wysokości od 1000 do 2000 m n.p.m. Medellin Supremo rośnie w kolumbijskim departamencie Antioquia. Medellin jest stolicą tego departamentu, a wiele osób uważa, że kawa z tego obszaru jest najlepszą kawą Kolumbii.

Kawa Ragazza Arabica Brazylia Santos 150g- delikatna arabica z regionu São Paulo o minimalnej kwasowości i śladowej goryczy. Wypalana w niewielkiej palarni rzemieślniczej, działającej na warszawskim Starym Mokotowie. W bukiecie aromatycznym dominują nuty czekolady, orzechów włoskich i miodu, czuć również niuanse słodkiego melona i kakao. Konsystencja naparu jest pełna, zawartość kofeiny umiarkowanie wysoka. Każda filiżanka pozostawia miły, lekko słodkawy posmak. Brazylia Santos uprawiana jest na wysokości 800-1200 m n.p.m. Kawowce należą do trzech odmian botanicznych: bourbon, typica i caturra. Zbiory przypadają na okres od maja do września. Brazylia Santos to kawa uniwersalna i może właśnie dlatego należy do ulubionych kaw Polaków. Najlepiej sprawdza się w kawiarce, prasie francuskiej i ekspresie ciśnieniowym, ale można ją również przygotowywać metodami alternatywnymi (dripper, chemex, aeropress). Ze względu na jej uniwersalność świetnie łączy się w mieszanki, nadając im miękkie ciało i gładką konsystencję; po dodaniu odrobiny korzennej lub pikantnej robusty otrzymamy doskonałą kawę do parzenia w tureckiej dżezwie.

Kawa Ragazza Arabica Etiopia Dijmmah 150g- Etiopia należy do czołowych producentów i eksporterów zielonych ziaren (przeszło 40% całej afrykańskiej produkcji!), z których po wypaleniu powstaje czarny napój, a smak tamtejszych kaw jest niepowtarzalny i niewątpliwie wart skosztowania. W Etiopii znaleźć można bodaj wszystkie typy upraw kawowych: od dziko rosnących skupisk samosiejek, poprzez niewielkie działki przydomowe i tradycyjne gospodarstwa rodzinne, aż do dużych, całkowicie zmodernizowanych plantacji. Z tego wszystkiego około połowę surowca pozyskuje się na wysokości pow. 1500 m n.p.m. Kawa z regionu Dijmmah jest pozyskiwana metodą na sucho. Oznacza to, że ziarna są suszone na słońcu, a podczas tego procesu regularnie odwracane i przerzucane. Jej charakterystyczną cechą jest lekka, srebrna łuska, która później, już podczas procesu palenia, wpływa na smak. Filiżanka tej etiopskiej arabiki będzie idealna dla tych, którzy cenią sobie bardziej wyraziste, owocowo-korzenne smaki, a przy tym nie obawiają się odrobiny czystej, szlachetnej kwasowości. Jest to kawa idealna na pobudzającą, poranną małą czarną. Nuty korzenne, ziemiste i drzewne (zwłaszcza kora cedrowa) płynnie przechodzą w niej w nuty winne aż do orzeźwiających i świeżych.

Kawiarka Bialetti Moka 2 tz- kawiarka od czołowego włoskiego producenta zaparzaczy i kawowych akcesoriów. Nowa wersja jednego z najbardziej klasycznych modeli Bialetti. Model działa na wszystkich typach palników, łącznie z indukcją.

Zestaw Syropów do Kawy Monin, 3x50 ml- francuskie syropy do kawy o smaku waniliowym, karmelowym i czekoladowym, pozwalają odmienić oblicze kawy, znakomicie smakują również jako dodatek do sałatki owocowej, lodów czy naleśników.

 

Na życzenie możemy zmienić kolorystykę dekoracji oraz dołączyć bilecik z życzeniami.

 

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium