Yerba Mate Kraus La Hoja 0,5kg
Ta dojrzała yerba mate to historia argentyńskich upraw w stanie Misiones. Produkowana od przeszło 100 lat w San Ignacio, La Hoja (wymawiać "la oha") to wyborna mate z olbrzymią ilością witamin. Cierpko-gorzki smak i delikatny aromat. dzienne zapotrze...
Opis
Ta dojrzała yerba mate to historia argentyńskich upraw w stanie Misiones. Produkowana od przeszło 100 lat w San Ignacio, La Hoja (wymawiać "la oha") to wyborna mate z olbrzymią ilością witamin. Cierpko-gorzki smak i delikatny aromat. dzienne zapotrzebowanie w witaminy w porcji 50 gr suszu. Selekcja to symbol argentyńskiej plantacji Martin & Cia. Wyważone procedury sadzenia i produkcji yerby słyną w całej Ameryce Płd.
Przeciętny Argentyńczyk pija La Hoję ze względu na olbrzymie ilości witaminy B1, której jedna porcja tej mate dostarczy 76% dziennego zapotrzebowania. Witamina B1 (tiamina) jest jednym z przedstawicieli witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina ta pełni w organizmie szereg ważnych funkcji, ale najważniejszą z nich jest udział w przemianach węglowodanów - m.in. w przemianie niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu - glukozy w energię. Spożywając dietę bogatą w węglowodany (np. w żywieniu sportowców) należy szczególnie zwrócić uwagę na spożycie witaminy B1. Ważnym mikroelementem którego dostarczy la Hoja to żelazo, którego spożywamy coraz mniej ze względu na wysoką ilość przetworzonych produktów.
Warto wiedzieć, że bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy każdego zdrowego człowieka syntetyzują witaminę B1. Jednakże wytwarzane ilości są zbyt małe, by pokryć całkowite zapotrzebowanie na tę witaminę.
Pokrycie dziennego zapotrzebowania w procentach z 50 g suszu La Hoja:
B6 - 37%
B1 - 76%,
C - 10%,
magnez - 20%,
żelazo - 18%
Do wypróbowania również z mlekiem:)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.