Wódka Akvavit Aalborg Jubilaeums 40% 1l
Trunek pierwszy raz pojawił się na rynku w 1946 roku, żeby uczcić 100-lecie istnienia marki Akvavit Aalborg.
Opis
Trunek pierwszy raz pojawił się na rynku w 1946 roku, żeby uczcić 100-lecie istnienia marki Akvavit Aalborg. To złote, luksusowe wydanie destylatu produkowanego z nasion kopru, kolendry oraz amerykańskiej białej serwatki. W przeciwieństwie do większości innych aquavitów pozbawiony jest nasion kminku. Cechuje się eleganckim, dobrze zbalansowanym smakiem, którego fundamentem są nuty kolendry i kopru, ale dodatkowo wzbogacone niuansami anyżu, cytrusów i karmelu.
Doskonale smakuje podawany z rybami, wieprzowiną, curry oraz potrawami kuchni azjatyckiej.
Marka Akvavit Aalborg powstała dzięki... Polakowi. Isidor Henius urodzony w Polsce, uważany jest w Danii za twórcę nowoczesnych wyrobów spirytusowych. Doświadczenia nabierał jako 25-latek zatrudniony w fabryce syropów i alkoholi w Aalborgu, która szybko stała się największą destylarnią w kraju. Po zaledwie kilku latach Henius założył wraz C.A. Olesen i C.F. Tietgen - Danske Spritfabrikker. Był to pierwszy krok do jego autorskiej
działalności w tym sektorze. W 1846 roku mężczyzna otworzył własną fabrykę pod szyldem Aalborg Taffel Akvavit.
Szczegółowe informacje
poj. | 1l |
pochodzenie | Dania |
vol. | 40% |
Nuty degustacyjne | koper, kolendra, anyż, cytrusy, karmel |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.