Wino Matteo Correggia Barbera d'Alba 0,75l
Świetne wino czerwone wytrawne z Roero w Piemoncie. Powstaje ze szczepu barbera, który w ostatnim dwudziestoleciu zrobił nadzwyczajną karierę. Nos rześki, owocowo-kwiatowy; czuć maliny, jeżyny, jagody i płatki róż. Usta idealnie gładkie i łagodne; wino jest spokojne, dość soczyste, bardzo harmonijne, satysfakcjonujące. Konsystencja umiarkowana do lekkiej, na finiszu nieco białego pieprzu i cynamonu. Wino dojrzewa co najmniej 4 miesiące w dębie. Owoce użyte do jego wyrobu pochodzą ze stanowisk na glebach piaszczystych, położonych na wysokości 250-310 m n.p.m. James Suckling przyznał winu ocenę 90/100.





Opis
Świetne wino czerwone wytrawne z Roero w Piemoncie. Powstaje ze szczepu barbera, który w ostatnim dwudziestoleciu zrobił nadzwyczajną karierę. Barbera daje na ogół wina kwasowe, cierpkie, o aromacie jeżyn i jagód, ale słabych taninach. Rekompensuje się to starząc trunek w beczkach. Dąb z łatwością może jednak zdominować profil smakowy, toteż kluczowe jest, aby sama maturacja nie trwała zbyt długo. W przypadku Barbera d'Alba z winiarni Matteo Correggia nie ma o tym mowy; wino dojrzewa 4 miesiące, co pozwala uzyskać pożądaną jedwabistość i odrobinę korzennej pikanterii. Nos rześki, owocowo-kwiatowy; czuć maliny, jeżyny, jagody i płatki róż. Usta idealnie gładkie i łagodne; wino jest spokojne, dość soczyste, bardzo harmonijne, satysfakcjonujące. Konsystencja umiarkowana do lekkiej, na finiszu nieco białego pieprzu i cynamonu.
Owoce użyte do wyrobu wina pochodzą ze stanowisk znajdujących się na glebach piaszczystych, położonych na wysokości 250-310 m n.p.m. Zbiorów dokonuje się ręcznie pod koniec września.Mimo że przepisy Roero DOCG pozwalają uzyskiwać wydajność nawet 70 hektolitrów z każdego hektara upraw, w tym przypadku jest ona - celowo - zauważalnie niższa i nie przekracza 60 hektolitrów. Maceracja w zbiornikach ze stali nierdzewnej trwa 6-8 dni. Przed zabutelkowaniem wino dojrzewa co najmniej 4 miesiące w dębie. W każdym roczniku powstaje do 24 tys. butelek.
James Suckling przyznał winu ocenę 90/100.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
* * *
Matteo Correggia to niewielka winiarnia (20 hektarów upraw) położona na terenie regionu winiarskiego Langhe, Roero e Monferrato. Produkuje wysokiej jakości organiczne wina apelacji Roero DOCG. Region słynie przede wszystkim z upraw dwóch odmian: arneis i nebbiolo, a także z bardzo urozmaiconych stanowisk.
Matteo Correggia posiada pięć winnic: La Val dei Preti, Ròche d’Ampsèj, Marun, Sauvignon i Le Marne Grigie. Większość położona jest na glebach piaszczystych, bogatych w składniki mineralne, część na glebach mulistych. Stanowiska znajdują się na wysokości 235-315 m n.p.m., na wzgórzach i u ich podnóży. Najmłodsze krzewy winne mają ok. 20 lat, najstarsze ponad 50. Firma stosuje wyłącznie uprawy organiczne: bez sztucznych nawozów i innych środków mających za zadanie zwiększyć zbiory z hektara. Matteo Correggia z pełnym przekonaniem hołduje idei "slow wine". W okresie zbiorów winogrona umieszcza się w niewielkich skrzyniach; fermentacja zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej i ma charakter naturalny. Trunki dojrzewają w piwnicach wydrążonych pod wzgórzami, w chłodzie, wilgoci i ciszy.
Jak wskazuje nazwa winiarni, jej początki wiążą się z osobą Mattea Correggi - potomka rodziny winiarzy, który jako 23-latek odziedziczył gospodarstwo swego ojca. Działo się to w 1985 roku. Uprawa winorośli w Roero była wówczas zajęciem tyleż popularnym, co pogrążonym w chaosie. Przystępując do realizacji swego ambitnego projektu, Matteo musiał najpierw uporządkować stanowiska i na nowo zbadać terroir. Jego wysiłki nie pozostały niezauważone; wsparcia udzielili mu Roberto Voerzio i Elio Altare, a wkrótce Matteo dołączył do grupy Barolo Boys - młodych winiarzy, którzy zrewolucjonizowali północnowłoskie winiarstwo. Około 1989 roku Correggia zainteresował się ideą slow food, która w kolejnych latach dostarczała mu wielu inspiracji. Poznał też Coco Cano, urugwajskiego artystę rozmiłowanego w Roero. Dla win Correggi zaprojektował on charakterystyczne etykiety. W międzyczasie winiarz dorobił się nawet własnego ciała niebieskiego - astronom Vincenzo Zappalà odkrytej przez siebie asteroidzie nr 13917 nadał własnie nazwę "Matteo Correggia". Co ciekawe, jej orbita przecina orbitę innej asteroidy - Roero.
Matteo Corregia zmarł tragicznie w 2001 roku. Dzieło jego życia kontynuują żona i dzieci.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Włochy |
Region | Piemont |
Apelacja | Roero DOCG |
Szczep winogron | barbera |
Kolor | Czerwone |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 0,75l |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.