Wino Cloudy Bay Pinot Noir 0,75l Nowa Zelandia
Cloudy Bay było produkowane w Nowej Zelandii już od przybycia pierwszych osadników z Europy, jednak dopiero od przeszło 30 lat zyskało ono swoich miłośników poza wyspą. Winogrona do produkcji Cloudy Bay są zbierane ręcznie, a ich pierwsza fermentacja odbywa się przy użyciu naturalnych drożdży. Wino przechodzi fermentację malolaktyczną i dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego.
Opis
Cloudy Bay było produkowane w Nowej Zelandii już od przybycia pierwszych osadników z Europy, jednak dopiero od przeszło 30 lat zyskało ono swoich miłośników poza wyspą. Winogrona do produkcji Cloudy Bay są zbierane ręcznie, a ich pierwsza fermentacja odbywa się przy użyciu naturalnych drożdży. Wino przechodzi fermentację malolaktyczną i dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego.
Charakteryzuje się subtelną jasno czerwona barwą i niezwykle intensywnym kwiecistym aromatem z akcentami śliwki, lukrecji, oraz beczki. W smaku wyczuwalne są dojrzałe czereśnie i porzeczki wspomagane przez delikatne taniny. Całość zwieńcza dodatek aromatycznych goździków i delikatna pikantność pieprzu. Finisz długi i obfity.
Wino jest szczególnie polecane z wędzoną piersią z kurczaka, grillowanymi grzybami oraz dziczyzną. Cloudy Bay należy do win wytrawnych ale delikatnych. To świetna propozycja wina dla osób szukających nowych smaków.
Szczegółowe informacje
Kraj pochodzenia | Nowa Zelandia |
Region | Malborough |
Szczep winogron | Pinot Noir |
Kolor | Czerwone |
Rodzaj | Wytrawne |
Pojemność | 0,75 l |
Zawartość alkoholu | 14% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.