Wino Clos Montblanc Únic Sauvignon Blanc Conca de Barbere 0,75l
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Clos Montblanc Únic Sauvignon Blanc Conca de Barberà to białe wino wytrawne z zachodniej Katalonii. Powstaje w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie. Krzewy winne liczą sobie ok. 20 lat, rosną na glebach głównie gliniastych, w winnicy leżącej u stóp gór Miramar. Owoce zbierane są w na początku września - w porze nocnej, a tym samym w niższych temperaturach, które wykluczają proces utleniania. Poprzedzona krótką maceracją fermentacja zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 14°C.
Clos Montblanc Únic Sauvignon Blanc Conca de Barberà cechuje jasna, świetlista barwa z zielonkawymi refleksami. Wino jest niezwykle wonne, ma czysty, bardzo zachęcający aromat egzotycznych owoców i ziół. W smaku harmonijne, odświeżające, przyjemnie kwaskowate i o długim finiszu. Idealnie sprawdzi się podawane do sałatek i owoców morza.
Winiarnia Clos Montblanc zlokalizowana jest w gminie Barberà de la Conca w prowincji Tarragona. W najbliższej odległości znajdują się dwa miejsca o znaczeniu symbolicznym, ważnym dla dziejów Katalonii. Mowa o miasteczku Montblanc, istniejącym na miejscu dawnych rzymskich osad (początki samego osadnictwa w regionie sięgają co najmniej epoki paleolitycznej) i znanym ze swych średniowiecznych fortyfikacji, a także o klasztorze Najświętszej Marii Panny w Poblet, który ufundowany został w połowie XII wieku przez hrabiego Barcelony Ramona Berenguera IV i uchodzi obecnie za pierwowzór opactwa cysterskiego w Hiszpanii.
W powietrzu unosi się tu zapach historii, a cysterski etos pracy widać jeszcze w postawie miejscowej ludności, przyzwyczajonej do codziennego wysiłku i nieustannie dążącej do udoskonalenia tego, co wytwarza.
Wina Clos Montblanc powstają zarówno ze szczepów typowo lokalnych (tempranillo, grenache), jak i obcych, przeszczepionych na lokalny grunt (merlot, cabernet sauvignon, syrah). Właśnie symbioza swojskiego z obcym stanowi o charakterze tych win: białe łączą w sobie tradycyjną hiszpańską odmianę macabeo z chardonnay i sauvignon blanc, uzyskując tym samym odpowiednią harmonię i balans, różowe zaś tworzone są z odmian takich jak tempranillo, merlot, cabernet i pinot noir, poddanych procesowi fermentacji zwanego fermentacją kaskadową.
W piwnicach Clos Montblanc znajduje się najnowocześniejszy sprzęt do winifikacji, obejmujący m.in. stalowe zbiorniki i zbiorniki izotermalne, dwie prasy hydrauliczne i jedną prasę pneumatyczną z membraną. Maturacja zachodzi w 1,3 tys. beczek i tonneaux pochodzących z Francji, Ameryki i Węgier. Nad całością czuwa enolog Josep Vadrí, który może się pochwalić bogatym doświadczeniem zebranym m.in. we Francji, Chile i Australii. Winom swego wyrobu nadaje on niepowtarzalny sznyt, który cechują szacunek i głębokie zrozumienie dla poszczególnych odmian, a także odpowiedni dobór technik starzenia trunku, tak aby każdorazowo uwolnić cały jego potencjał.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Najpopularniejsze w sklepie
191,00 zł
155,28 zł
199,00 zł
161,79 zł
99,90 zł
Cena regularna:
111,00 zł
81,22 zł
Cena regularna:
90,24 zł
149,00 zł
121,14 zł
249,00 zł
202,44 zł
8,90 zł
7,24 zł
519,90 zł
Cena regularna:
689,00 zł
422,68 zł
Cena regularna:
560,16 zł
649,00 zł
527,64 zł
879,00 zł
Cena regularna:
999,00 zł
714,63 zł
Cena regularna:
812,20 zł
499,90 zł
Cena regularna:
639,00 zł
406,42 zł
Cena regularna:
519,51 zł
699,00 zł
568,29 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!