do kasy suma: 0,00 zł

Wino Clos Montblanc Proyecto Cu4tro Catalunya 0,75l

Czerwone wino wytrawne z zachodniej Katalonii - kupaż czterech odmian typowo lokalnych i adaptowanych. Powstaje w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie pod okiem doświadczonego enologa Josepa Vadríego. Barwa rubinowa, w aromacie dominują fiołki i wiśnie. W ustach wino stosunkowo lekkie, młode, kwaskowate, przywodzi na myśl soczyste owoce wiśni. Idealne do lekkich mięs i makaronów.

 

Dostępność: wycofany z oferty
Producent: Clos Montblanc
Kod produktu: ZWINO1145
Ocena:
Cena: 42,00 zł 42.00
Cena netto: 34,15 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Clos Montblanc Proyecto Cu4tro Catalunya to czerwone wino wytrawne z zachodniej Katalonii. W jego skład wchodzą cztery odmiany typowo regionalne i adaptowane: garnacha, tempranillo, monastrell i cabernet sauvignon. Powstaje w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie pod okiem doświadczonego enologa Josepa Vadríego.

Clos Montblanc Proyecto Cu4tro Catalunya cehuje elegancka, rubinowa barwa. W aromacie dominują fiołki i wiśnie. W ustach wino jest stosunkowo lekkie, młode, kwaskowate, przywodzi na myśl soczyste owoce wiśni. Idealnie komponuje się z lekkimi mięsami i makaronami.

Nagrody i wyróżnienia:
brązowy medal San Francisco International Wine Competition 2012
brązowy medal San Francisco International Wine Competition 2007

Winiarnia Clos Montblanc zlokalizowana jest w gminie Barberà de la Conca w prowincji Tarragona. W najbliższej odległości znajdują się dwa miejsca o znaczeniu symbolicznym, ważnym dla dziejów Katalonii. Mowa o miasteczku Montblanc, istniejącym na miejscu dawnych rzymskich osad (początki samego osadnictwa w regionie sięgają co najmniej epoki paleolitycznej) i znanym ze swych średniowiecznych fortyfikacji, a także o klasztorze Najświętszej Marii Panny w Poblet, który ufundowany został w połowie XII wieku przez hrabiego Barcelony Ramona Berenguera IV i uchodzi obecnie za pierwowzór opactwa cysterskiego w Hiszpanii.

W powietrzu unosi się tu zapach historii, a cysterski etos pracy widać jeszcze w postawie miejscowej ludności, przyzwyczajonej do codziennego wysiłku i nieustannie dążącej do udoskonalenia tego, co wytwarza.

Wina Clos Montblanc powstają zarówno ze szczepów typowo lokalnych (tempranillo, grenache), jak i obcych, przeszczepionych na lokalny grunt (merlot, cabernet sauvignon, syrah). Właśnie symbioza swojskiego z obcym stanowi o charakterze tych win: białe łączą w sobie tradycyjną hiszpańską odmianę macabeo z chardonnay i sauvignon blanc, uzyskując tym samym odpowiednią harmonię i balans, różowe zaś tworzone są z odmian takich jak tempranillo, merlot, cabernet i pinot noir, poddanych procesowi fermentacji zwanego fermentacją kaskadową.

W piwnicach Clos Montblanc znajduje się najnowocześniejszy sprzęt do winifikacji, obejmujący m.in. stalowe zbiorniki i zbiorniki izotermalne, dwie prasy hydrauliczne i jedną prasę pneumatyczną z membraną. Maturacja zachodzi w 1,3 tys. beczek i tonneaux pochodzących z Francji, Ameryki i Węgier. Nad całością czuwa enolog Josep Vadrí, który może się pochwalić bogatym doświadczeniem zebranym m.in. we Francji, Chile i Australii. Winom swego wyrobu nadaje on niepowtarzalny sznyt, który cechują szacunek i głębokie zrozumienie dla poszczególnych odmian, a także odpowiedni dobór technik starzenia trunku, tak aby każdorazowo uwolnić cały jego potencjał.

W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.

Opinie o produkcie (0)

Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium