Wino Château Gruaud-Larose Saint-Julien 0,75l
Wino pełne ciała o aromacie cedru, mięty i czarnych owoców. Gęste, skoncentrowane, bogate i harmonijne z wyraźną nutą wanilii. Mimo swych tanin i potężnej muskulatury dzięki odpowiedniej kwasowości pozostaje zaskakująco świeże.
Opis
Czerwone wino wyprodukowane ze szczepów cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, cabernet franc i malbec. Pochodzi z dużej winnicy o powierzchni 82 hektarów, która powstała w XVIII wieku. Charakterystyczna jest dla niej duża gęstość nasadzeń, aż do 10 tys. krzewów na hektar.
Winnica powstała w XVIII wieku. W XIX wieku została podzielona, potem ponownie scalona w 1934 roku przez rodzinę Cordier, właścicieli Château Talbot. W 1993 roku winnicę przejął Alcatel, a od 1997 roku należy do Grupy Bernarda Taillana, w której znajduja sie takie winnice jak Chasse-Spleen, Haut-Bages-Libéral i wspaniałe Château Cos d'Estournel. Mimo zmieniajacych się właścicieli winnicą kieruje znany enolog Georges Pauli.
Pochodzące stamtąd wina są pełne ciała, mają aromat cedru, mięty i czarnych owoców. Są gęste, skoncentrowane, bogate i harmonijne z wyraźną nutą wanilii. Mimo swych tanin i potężnej muskulatury pozostają świeże dzięki odpowiedniej kwasowości. Winifikacja przeprowadzana jest częściowo w dębowych kadziach, częściowo w betonowych tankach. Następnie przez 18 miesięcy wina starzone są w dębowych beczkach. Dojrzałość osiągną jednak dopiero po 10-15 latach.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem prosimy o kontakt.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.