Wino Château Gloria Saint-Julien 0,75l
Temperamentne wino ze środkowej części regionu Haut-Médoc. Powstaje w winiarni o bez mała siedemdziesięcioletinej historii. Przed zabutelkowaniem dojrzewa 14 miesięcy w dębowych beczkach, spośród których 2/5 stanowią beczki nowe. Śmiały i mocny aromat czarnych wiśni, borówek, lukrecji, tytoniu i przypraw korzennych. Odczucie w ustach miękkie i jedwabiste. Wino ma genialną strukturę, pełną niuansów kwasowych i mineralnych, i rzadko spotykaną głębię, w której wybijają się nuty granatu, czerwonych pomarańczy i róży. Nieco rustykalne w stylu, stanowi powrót do korzeni Château Gloria. Idealne do dalszego starzenia, optymalnego charakteru powinno nabrać około 2020 roku.
Opis
Opinie
Dane techniczne
Château Gloria Saint-Julien to pełne temperamentu wino bordoskie, wyróżniające się skoncentrowanym smakiem i wybornym, bogatym aromatem. W nosie śmiała kompozycja czarnych wiśni, borówek, lukrecji, tytoniu i przypraw korzennych. Odczucie w ustach miękkie i jedwabiste. Wino ma genialną strukturę, pełną niuansów kwasowych i mineralnych, i niespotykaną głębię, w której wybijają się nuty granatu, czerwonych pomarańczy i róży. Nieco rustykalne w stylu, stanowi powrót do korzeni Château Gloria. Idealne do dalszego starzenia - optymalnego charakteru nabierze około 2020 roku, ale przechowywać można nawet 10 lat dłużej.
Nagrody i wyróżnienia:
94-96/100 wg Wine Enthusiast
94/100 wg Jamesa Sucklinga
94/100 wg Vinous
89-91/100 wg Wine Advocate
91/100 wg Wine Spectator
Winnica Château Gloria znajduje się w środkowej części regionu Haut-Médoc, na terenie gminy Saint-Julien-Beychevelle. Założył ją w 1942 roku Henri Martin, syn bednarza i wnuk piwniczego, którzy pracowali w winnicy Gruaud-Larose - jednej z piętnastu Deuxièmes Crus według klasyfikacji win bordoskich z 1855 roku. Współcześnie uprawy zajmują obszar 48 hektarów rozdzielonych pomiędzy szczepy: cabernet sauvignon (65%), merot (25%), cabernet franc (5%) i petit verdot (5%). Krzewy rosną na glebach piaszczystych i gliniastych, pokrytych grubą warstwą żwiru. Ich średni wiek wynosi 40 lat.
Owoce zbierane są ręcznie. Fermentacja zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej, umożliwiających regulację temperatury. Wino dojrzewa 14 miesięcy w dębowych beczkach, spośród których 2/5 stanowią beczki nowe, wymieniane co roku.
Aktualnie w sprzedaży rocznik 2014.
Wino
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.