Wino Baron de Ley Rioja Blanco Hiszpania 0,75l
Białe, półsłodkie wino hiszpańskie, produkowane z kupażu szczepów Sauvignon Blanc oraz Viura.
Opis
Opinie
Dane techniczne
Białe, półsłodkie wino hiszpańskie, produkowane z kupażu szczepów Sauvignon Blanc oraz Viura. Owoce pochodzą z winnicy marki, a zbierane są z krzewów rosnących na wysokości ponad 800 m n.p.m. Wpływ zróżnicowanej temperatury oraz kontynentalna pogoda wpływają na dobry poziom cukru oraz kwasowości winogron. Na miejscu owoce są odszypułkowane i delikatnie prasowane. Powstały moszcz fermentowany jest w niskiej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Wino charakteryzuje się jasnym, zielonkawożółtym kolorem. Bukiet otwiera się wyrazistymi i przyjemnymi nutami egzotycznych owoców oraz aromatycznych ziół. Na podniebieniu żywe, uwodzicielskie, wyposażone w delikatną słodycz oraz świeży finisz.
Polecane do serwowania z deserami owocowymi oraz sushi. Doskonałe do urozmaicenia każdego towarzyskiego wieczoru!
Marka Baron De Ley powstała na miejscu dawnego klasztoru, który w 1548 roku został wzniesiony przez hrabiego Eguia jako zamkowa twierdza. W późniejszych latach nastąpiła wymiana handlowa, w konsekwencji której właścicielem posiadłości został Zakon Benedyktynów. To właśnie duchowni rozpoczęli uprawę winorośli i udoskonalili proces fermentacji wina w dębowych kadziach. Era benedyktyńska zakończyła się w 1836 roku, kiedy posiadłość została skonfiskowana i już kilka lat później otrzymał ją za zasługi generał Martin Zurbano. Niedługo się nią nacieszył, ponieważ w 1844 roku przegrał zamek w karty z francuskim hrabią. Na skutek kolejnych splotów losu, wreszcie w latach 80-tych majątek został przejęty przez rodzinę Baron de Ley, która sprawuje nad nim pieczę do dzisiaj.
W przypadku zainteresowania konkretnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem.
Wino
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.