Whisky Tomintoul 16 YO 40% 0,7l
16-letnia whisky ze Speyside, leżakowana początkowo w beczkach po sherry Gonzalez Byass Oloroso, a następnie trafiająca na rok do dębu po bourbonie.
Opis
16-letnia whisky ze Speyside, leżakowana początkowo w beczkach po sherry Gonzalez Byass Oloroso, a następnie trafiająca na rok do dębu po bourbonie. Charakteryzuje się lekkim, ale złożonym profilem. Czterokrotnie nagradzana medalami podczas International Wine & Spirits Competition, w latach 2003-2010.
Jej bukiet otwiera się nutami dojrzałych, słodkich owoców, z subtelnie wytrawnym akcentem orzecha laskowego oraz wanilii. Na podniebieniu intensywna w smaku, pikantno-orzechowa z kompozycją starannie dobranych przypraw. Finisz oferuje kremowe wrażenia, z zapamiętywalnym wykończeniem.
Wyjątkowa whisky z regionu Speyside, która powstała pod okiem mistrza destylacji Roberta Flemminga. Wzgórza otaczające Tomintoul w tym regionie Szkocji były tak odosobnione, że założyciele destylarni nie mogli wymarzyć sobie lepszego miejsca do rozpoczęcia swojej działalności. Najpierw nielegalnie, a wraz z rokiem 1823, kiedy wprowadzono ustawę o podatku akcyzowym - już w świetle prawa, produkowano i wciąż produkuje się jedną z ciekawszych whisky z tamtych okolic.
Szczegółowe informacje
Region | Speyside |
Objętość | 0,7l |
Zawartość alkoholu | 40% |
Nuty degustacyjne | owoce, orzech laskowy, wanilia |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.