Whisky Tomatin Cu Bocan 2006 50% 0,7l + szklanka
Marka Tomatin zaprezentowała ją światu w 2017 roku jako limitowaną, nową edycję rocznikowej whisky Cu Bocan. Ten dojrzały trunek jest kombinacją maltów z beczek po sherry oraz po bourbonie, która składa się na efekt słodkiego, pełnego, dymnego i aromatycznego nektaru - idealnego na chłodniejsze wieczory przy kominku.
Opis
Marka Tomatin zaprezentowała ją światu w 2017 roku jako limitowaną, nową edycję rocznikowej whisky Cu Bocan. Ten dojrzały trunek jest kombinacją maltów z beczek po sherry oraz po bourbonie, która składa się na efekt słodkiego, pełnego, dymnego i aromatycznego nektaru - idealnego na chłodniejsze wieczory przy kominku.
Nazwa tej whisky pochodzi od mitycznego piekielnego ogara, który od wieków prześladuje wioskę Tomatin. Dostępne są także edycje bez oznaczenia wieku, Cu Bocan 2006 jest uzupełniony jednak paletą po sherry, choćby dlatego warto go spróbować w pierwszej kolejności.
AROMAT: słód oraz czekoladę uzupełniają nuty stopionego masła, orzeźwiających cytrusów oraz palonego drewna podczas ogniska na świeżym, góralskim powietrzu.
SMAK: świąteczne smaki goździków, cynamonu oraz skórki pomarańczowej mieszają się ze słodyczą waniliowego kremu oraz lekką, dymną ziemistością.
FINISZ: wyjątkowo długi, pełen słodkich, przyjemnych smaków. Pozostawia na podniebieniu akcenty czekolady oraz korzennych przypraw.
W 1897 roku destylarnia Tomatin Spey Dirstrict została założona przez Alexandra Allana, Johna MacLeisha oraz Johna MacDougalla.
Podejrzewa się jednak, że tradycja produkcji whisky w tym regionie narodziła się dużo wcześniej - około XV wieku, kiedy to zaczęto nielegalnie destylować ten trunek.
Szczegółowe informacje
Region | Highlands |
Objętość | 0,7 l |
Zawartość alkoholu | 50% |
Nuty degustacyjne | goździki, skórka cytrynowa, dym, wanilia, drewno |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.