Whisky The Gauldrons Douglas Laing's 46,2% 0,7l
The Gauldrons to część niezwykłej serii regionalnych trunków Douglasa Lainga, która obejmuje między innymi takie wydania jak Big Peat czy Rock Oyster. Jest to mieszanka słodu z Campbeltown, której nazwa pochodzi od regionu, którego dosłownie nazywa się ,,zatoką burz". To określenie pasuje do niej także ze względu na morski charakter, w którym wyczuwalne są słodkie akcenty (szczególnie te związane z teksturą plastra miodu).
Opis
The Gauldrons to część niezwykłej serii regionalnych trunków Douglasa Lainga, która obejmuje między innymi takie wydania jak Big Peat czy Rock Oyster. Jest to mieszanka słodu z Campbeltown, której nazwa pochodzi od regionu, którego dosłownie nazywa się ,,zatoką burz". To określenie pasuje do niej także ze względu na morski charakter, w którym wyczuwalne są słodkie akcenty (szczególnie te związane z teksturą plastra miodu).
The Gauldrons dojrzewa w połączeniu najlepszych beczek niezależnej rozlewni single maltów w Campbeltown.
Design butelki nawiązuje do lokalnej legendy o królu Robercie Bruce'ie. Kiedy został on pokonany przez swoich wrogów, zobaczył w zatoce pająka dzielnie tkającego swoją sieć. Zainspirował się wtedy tym małym, dzielnym stworzeniem, żeby kontynuować walkę i nie tracić nadziei.
Whiskey charakteryzuje się delikatnym aromatem, w którym wyczuwalna jest nuta jodu, słodkich płatków zbożowych, skórki cytrynowej oraz morskiego piasku. W smaku przypomina solony karmel z akcentami delikatnej drzewnej przyprawy oraz gładkiego torfu. Pozostawia na języku nuty wędzonego jęczmienia, miodu, lukrecji i solonych orzeszków. Ma umiarkowanej długości finisz, który jest waniliowo-torfową ucztą.
Trunek miał premierę jesienią 2017 roku.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Szkocja |
vol. | 46,2% |
Nuty degustacyjne | solony karmel, torf, dąb, jęczmień, miód, solone orzeszki, lukrecja |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.