Whisky Glenfiddich Project XX 47% 0,7l
Eksperymentalny projekt Briana Kinsmana, mistrza gorzelniczego destylarni Glenfiddich. Glenfiddich Project XX ("dwadzieścia") to ekscytujące połączenie destylatów z dwudziestu różnych beczek, wybranych przez dwudziestu ekspertów z 16 krajów, którym Kinsman pozostawił pełną dowolność, a sam czuwał wyłącznie nad ostateczną mieszanką. Efekt tego wielogłosu? Naprawdę wyjątkowy!
Opis
Eksperymentalny projekt Briana Kinsmana, mistrza gorzelniczego destylarni Glenfiddich. Glenfiddich Project XX ("dwadzieścia") to ekscytujące połączenie destylatów z dwudziestu różnych beczek, wybranych przez dwudziestu ekspertów z 16 krajów, którym Kinsman pozostawił pełną dowolność, podczas gdy sam czuwał jedynie nad ostateczną mieszanką. 17 spośród wykorzystanych whiskies leżakowało w beczkach po bourbonie, 2 w beczkach po sherry, 1 w beczce po porto. Jaki jest efekt tego wielogłosu? Naprawdę wyjątkowy: Glenfiddich Project XX to whisky gładka, elegancka, harmonijna, zarazem mocno skoncentrowana i nadzwyczaj głęboka. Butelkowana z mocą 47%.
Kolor: miedziany z ognistymi refleksami. Zapach: klasycznie owocowy z akcentami gruszki i kwiatów jabłoni, doskonale skomponowany z nutami brązowego cukru, syropu waniliowego i odrobiną lukrecji. Smak: głęboki, mięsisty i słodki, przywodzący na myśl bułeczki z rodzynkami bądź tartę jabłkową, przełamany zaskakującymi nutami prażonych migdałów i cynamonu. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne taniny. Finisz: długi, zaprawiony mocno obecną dębiną.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Mateusz
Jedna z moich ulubionych wersji Glenfiddicha. Trunek ten jest mieszanką 20. whisky z różnych beczek. Ta whisky jest lekka, jak i pełna, słodka i wytrawna, pikantna oraz łagodna. Każdy może znaleźć swój ulubiony smak.
Katarzyna Obarska
Czuć, że ta whisky łączy w sobie to co najlepsze z 20 beczek! Jedna z moich ulubionych Glenfiddicha. Piękna barwa głębokiego złota. Pozostawia wiele do odkrycia. Dla mnie pierwsze skojarzenia: Owoce z sadu, orzechy i pikanteria. Ale to jedne z wielu co można wyczuć. Intrygująca!!