Whisky Dewar's White Label 0,7l
Szkocka whisky typu blended. Wyjątkowy proces produkcji (tzw. double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”. Aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo-miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu.
Opis
Szkocka whisky typu blended.Wyjątkowy proces produkcji (tzw. double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”. Aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo-miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu.
Twórca marki, John Dewar, rozpoczął swą działalność w 1846 roku w Perth. Zaczynał od skupowania destylatów, kupażowania, a swój trunek oferował w butelkach. Był jednym z pierwszych producentów whisky, który oferował butelkowany produkt. To w dużej mierze przyczyniło się do wielkiego sukcesu firmy. W 1883 roku Dewarowie zostali mianowani dostawcami whisky na dwór królowej Wiktorii, a od 1902 roku firma Dewar oficjalnie zaopatruje rodzinę królewską w ten wytworny trunek. Abrefeldy mimo modernizacji pozostaje bardzo tradycyjnym zakładem produkcji whisky, gdzie nadal używa się drewnianych kadzi fermentacyjnych. Do wytwarzania szlachetnego trunku jakim jest whisky Dewar’s nie stosuje się komputeryzacji i wykorzystuje alembiki o bardzo szerokich szyjkach.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7 l |
pochodzenie | Szkocja |
vol. | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.