Whisky BenRiach 22YO Dark Rum 46% 0,7l
BenRiach Dark Rum dojrzewał przez ponad dwie dekady w amerykańskich dębowych beczkach po bourbonie, a był finiszowany w ciemnych beczkach po karaibskim rumie z Jamajki.
Opis
22-letnie wydanie w intrygującej, fuksjowej wersji kolorystycznej. BenRiach Dark Rum dojrzewał przez ponad dwie dekady w amerykańskich dębowych beczkach po bourbonie, a był finiszowany w ciemnych beczkach po karaibskim rumie z Jamajki. Dzięki drugiemu etapowi starzenia zyskał wiele interesujących cech, które uczyniły go jeszcze bardziej wielowymiarowym i egzotycznych w odbiorze. Butelkowany w 2017 roku bez filtracji na zimno oraz bez sztucznych barwników.
Otwiera się aromatem waniliowego syropu oraz gotowanego kompotu z gruszek. W tle wyczuwalny słodki jęczmień, dębowa przyprawa oraz kandyzowane skórki cytrusów. W smaku pozostawia wrażenia dojrzałych śliwek mirabelek, dużej ilości wanilii, imbiru oraz mandarynek. Na podniebieniu miodowy, z akcentami duszonego jęczmienia, cukru, rumowych beczek oraz świeżych owoców. Finisz długi, pełen rodzynek, czekoladek z rumem, szczypty cynamonu i owoców.
Destylarnia została zbudowana w 1898 roku, w samym środku pól jęczmienia, które rozciągały się u podnóża gór Grampian. Gorzelnia niezmiennie korzysta z dostępnego tuż obok wysokiej jakości ziarna, a wodę czerpie z podziemnych zasobów, które znajdują się głęboko pod terenem siedziby marki. Początkowo BenRiach działał tylko kilka lat, a następnie z niezależnych przyczyn został zamknięty na dziesięciolecia, żeby ponownie otworzyć się w 1965 roku. Wówczas szkocka branża whisky wkroczyła w złotą erę, a po 2004 roku na skutek przejęcia przez grupę prywatnych inwestorów - przyspieszyła i zyskała uznanie na całym świecie.
Szczegółowe informacje
Region | Speyside |
Objętość | 0,7l |
Zawartość alkoholu | 46% |
Nuty degustacyjne | mirabelki, wanilia, imbir, mandarynki, miód, jęczmień, rum |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.