Whisky Auchentoshan Heartwood 1l

  • nowość
Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Cena: 239,00 zł 239.00
Cena netto: 194,31 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Morrison Bowmore Distillery Ltd
Kod produktu: WHSK1099

Opis

Auchentoshan Heartwood to prawdziwie mistrzowska whisky dla tych, którzy nie boją się eksperymentować z klasyczną szkocką. Pochodzi z destylarni, która jako jedyna konsekwentnie stosuje proces trzykrotnej destylacji i produkuje tylko whiskies typu single malt (destylaty z Auchentoshan nie trafiają do blendów sprzedawanych pod inną marką). Dojrzewała w beczkach po sherry Oloroso i bourbonie. Kolor: barwa miodu gryczanego. Zapach: zupełnie zaskakujący; przywodzi na myśl cappuccino zaprawione kandyzowaną skórką pomarańczową i odrobiną syropu gruszkowego. Smak: słodka, początkowo owocowa, po chwili nabiera orzechowo-migdałowej głębi. Pojawiają się akcenty czekolady, ale też jabłek i brzoskwiń. Finisz: czarna kawa przemieszana z korzenną dębiną i suszonymi owocami cytrusowymi. Całość pozostawia niezwykłe i niepowtarzalne wrażenie, będące owocem autentycznego i niczym nieskrępowanego nowatorstwa.

Świetny prezent dla oryginałów, poszukiwaczy nowych wrażeń i miłośników śmiałych połączeń smakowych.

Auchentoshan to jedna z sześciu destylarni w regionie Lowlands, które produkują whiskies typu single malt. Znajduje się w zachodniej Szkocji, niedaleko wzgórz Kilpatrick, na przedmieściach Clydebank. Ponieważ z Clydebank do Glasgow, największego miasta w kraju, jest zaledwie kilkanaście kilometrów, tamtejsza whisky bywa nazywana "single maltem z Glasgow", natomiast z uwagi na bardzo delikatny i wyraźnie słodki smak, osiągany w procesie trzykrotnej destylacji, niekiedy mówi się o niej wręcz jako o "whisky śniadaniowej".

Sama gorzelnia powstała w 1817 roku. W ciągu kolejnych dwóch stuleci wielokrotnie zmieniała właścicieli, nim ostatecznie, w roku 1994, 100 proc. udziałów znalazło się w rękach japońskiego giganta - koncernu Suntory. W odróżnieniu od typowych szkockich single maltów te z Auchentoshan destylowane są trzykrotnie - dwa razy w miedzianych alembikach i raz w kolumnie destylacyjnej. Co równie osobliwe, w Auchentoshan wcale nie używa się słodu suszonego dymem torfowym. Zacier fermentuje nie tylko w stalowych tankach, lecz także w kadziach z sosny oregońskiej. W takich warunkach, mniej neutralnie sterylnych, trudno o absolutną powtarzalność, jednakże każda partia okazuje się pod jakimś względem wyjątkowa, a tym samym dalsze procesy obróbki, z maturacją na czele, każdorazowo stanowią dla gorzelników rodzaj wyzwania.

Fermentacja jest krótka - trwa ok. 50 godzin, co przekłada się później na charakterystyczną nutę zbożową, obecną w smaku whisky. Do trzeciej destylacji trafia tylko ta część spirytusu, która została najlepiej oczyszczona - resztę miesza się z kolejną partią, a cały proces powtarza się. Po etapie destylacji otrzymywany jest trunek o zawartości 81% alk. obj. Jest on czystszy w smaku i mocniejszy od single maltów destylowanych dwukrotnie (te zawierają zwykle 70% alkoholu). Nuty owoców cytrusowych są w nim intensywniejsze, świeższe i bardziej klarowne, a i czas dojrzewania odciska na whisky głębsze piętno, ponieważ lepiej chłonie ona nuty beczkowe. Maturacja zachodzi przede wszystkim w beczkach po bourbonie i sherry, a od jakiegoś czasu również po najwyższej klasy winach - zarówno czerwonych, jak i białych, przeważnie francuskich.

Whiskies z Auchentoshan zdobyły nie tylko uznanie krytyków i miłośników szkockiej, lecz także szereg międzynarodowych nagród. Single malty 16- i 18-letnie wyróżniono podwójnymi złotymi medalami na World Spirits Competition w San Francisco (2008), natomiast połączenie Auchentoshan Three Wood i cygar Bolivar Inmensas okrzyknięto najlepsza kompozycją szkockiej i cygara na świecie.

Szczegółowe informacje

Region Lowlands
Objętość 1l
Zawartość alkoholu 43%

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl