Whisky Amrut Peated Indian Single Malt 46% 0,7l
Trunek, który powstaje z lokalnego, indyjskiego jęczmienia, uprawianego u podnóża Himalajów, a następnie suszonego sprowadzanym ze Szkocji torfem.
Opis
Trunek, który powstaje z lokalnego, indyjskiego jęczmienia, uprawianego u podnóża Himalajów, a następnie suszonego sprowadzanym ze Szkocji torfem. To egzotyczne wydanie Single Malta, które spełnia wszystkie kryteria wybornej whisky i z powodzeniem może reprezentować Indie na rynku światowym.
Amrut Peated Indian Single Malt starzona jest w beczkach z amerykańskiego dębu co najmniej 3 lata, jednak ze względu na wilgotny klimat i wysoką temperaturę proces maturacji przebiega znacznie szybciej, niż tradycyjnie.
AROMAT: przywodzi na myśl nuty suchego, słodkiego torfu, zapach skórzanego fotela, smażony boczek, nieco karmelu oraz trochę cytrusów.
SMAK: odmienny od bukietu, uderzający przede wszystkim niuansami melasy, choć ustępujący także akcentom torfowym. Pozostawia na podniebieniu dużą ilość owoców, świeżego ciasta drożdżowego oraz wyraźny ton słodowy.
FINISZ: umiarkowanej długości, pełen wrażeń toffi i wanilii, bardzo świeży.
Mówi się, że historia marki Amrut jest tak stara jak historia niepodległych Indii. Swoją działalność rozpoczęła w 1948 roku od produkcji likierów. Jej założycielem był Shri J.N. Radkhakrishna, który w bardzo krótkim czasie rozwinął swoją firmę do rangi wiodącej na rynku. Współcześnie Amrut produkuje ponad 50 mln butelek różnych trunków rocznie.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Indie |
vol. | 46% |
Nuty degustacyjne | melasa, torf, owoce, drożdże, słód |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.