Whisky Adnams Rye Malt 47% 0,7l
Whisky, która powstaje w proporcji: 75% żyta oraz 25% jęczmienia, stając się złożonym oraz pełnym głębi trunkiem o wytrawnym i jednocześnie nieco pikantnym finiszu.
Opis
Whisky, która powstaje w proporcji: 75% żyta oraz 25% jęczmienia, stając się złożonym oraz pełnym głębi trunkiem o wytrawnym i jednocześnie nieco pikantnym finiszu. Ziarna uprawia się na farmie gorzelni Jonathana Adnamsa w Reydon - miejscu, którego sama nazwa wskazuje już na długoletni związek ze studiowaniem żyta tamtejszych rolników. Adnams Rye leżakuje co najmniej 5 lat w dziewiczych beczkach z francuskiego dębu, zanim zostanie zabutelkowany z mocą 47% zawartości alkoholu.
Trunek otwiera się bukietem intensywnego, cynamonowego podmuchu, w którym wyczuwalne są także nuty goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, cierpkiej skórki pomarańczy, wanilii oraz żytniego chleba. Na podniebieniu pozostawia bardziej wytrawne niuanse - przede wszystkim żyta, krówek, rodzynek, jeżyn i płatków zbożowych z odrobiną miodu. Finisz ma optymalnej długości, z wrażeniami aromatycznej, mielonej kawy.
Historia marki Adnams rozpoczęła się od browarnictwa niemal 670 lat temu, jednak jej współczesny sukces miał początek w roku 1872, kiedy po pożarze otwarto nowy budynek w Southwold, w hrabstwie Suffolk. Na początku XXI wieku firma zainteresowała się także produkcją innych trunków, m.in. whisky, ginu oraz wódki. Pierwsza whisky została wydana w 2013 roku i w bardzo krótkim czasie uzyskała pozytywny odzew całego środowiska.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Anglia |
vol. | 47% |
Nuty degustacyjne | żyto, krówki, rodzynki, jeżyna, miód |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.