Whiskey Redbreast 12 YO 40% 0,7 l w kartoniku
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Redbreast – irlandzka whiskey z historią
Pierwsza oficjalna wzmianka na temat marki Redbreast pojawiła się dopiero w sierpniu 1912 roku, jednak jej historia rozpoczęła się już wcześniej.
W 1857 roku założona została firma W&A Gilbey, która w niewielkich piwnicach na rogu Oxford Street i Berwick Street w Londynie wytwarzała wina. 9 lat później przeniosła się ona do Dublina oraz weszła we współpracę z John Jameson&Son. W lokalu znajdowała się sala degustacyjna oraz mały destylator do określania zawartości alkoholu w winach i spirytusach. Gilbey's produkował własne opatentowane pojemniki na butelki – można je było bez problemu układać w stosy.
Oferta destylarni w 1874 roku zawierała już trzy odmiany złotego trunku, a sama gorzelnia stała się najbardziej popularną w całym Dublinie. W ciągu jednego roku marce udało się sprzedać aż 83 000 skrzynek irlandzkiej whiskey!
Wraz z początkiem XX wieku oraz wprowadzeniem prohibicji w USA, rozpoczął się niełatwy okres dla producentów irlandzkich trunków. Sprzedaż whiskey drastycznie spadła, a początek wojny tylko przyspieszył ogromny kryzys. Jednak w 1966 roku, gdy trzy ostatnie bastiony irlandzkiego trunku (Cork Distillers, John Jameson&Sun i John Power&Son) połączyły swoje siły, udało się przywrócić whiskey na salony. W 1975 roku powstała New Midleton Distillery – do dzisiaj produkowana jest tam 12-letnia irlandzka whiskey Redbreast.
Warto wiedzieć, że nazwa whiskey „Redbreast” odnosi się do ptaka-rudzika i nawiązuje do dawnego prezesa marki o nazwisku Gilbey, a właściwie do faktu, że był on zapalonym hodowcą ptaków.
Wykorzystanie słodowego i niesłodowego zacieru oraz potrójna destylacja
Jeden ze sloganów marki Redbreast brzmi: Nazwij nas staroświeckimi. Nasza przeszłość zawsze będzie powodem do dumy.
I faktycznie, przy produkcji whiskey firma nadal stosuje tradycyjne rozwiązania charakterystyczne dla wytwarzania irlandzkiej whiskey znane od XIX wieku.
Cechą charakterystyczną whiskey Redbreast jest wykorzystanie zarówno słodowego, jak i niesłodowego zacieru. Gorzelnia Midleton wykorzystuje niesłodowany jęczmień przy produkcji alkoholu jako jedna z nielicznych na całym świecie. Powodem wprowadzenia takiego rozwiązania nie były w przeszłości co prawda kwestie smakowe, a finansowe (w Anglii obowiązywał ówcześnie podatek słodowy, który dało się obniżyć poprzez stosowanie jęczmienia niesłodowanego). Jak się jednak okazało, składnik ten sprawiał, że trunek nabierał wyjątkowej jedwabistości i delikatności, a zarazem pikanterii.
Ponadto whiskey Redbreast poddawana jest potrójnej destylacji. Proces ten jest kontrolowany przez Master Distillera, a każda kolejna destylacja sprawia, że trunek nabiera stopniowo smaków oraz aromatów.
W procesie destylacji kluczową rolę odgrywają ręcznie robione, miedziane alembiki. Destylatory różnią się między sobą kształtami oraz stylami, dzięki czemu różni się również styl destylatu. Maturacja odbywa się w beczkach po sherry.
Whiskey Redbreast 12 YO: słodki aromat wyważony lekko pikantnym smakiem
Redbreast jest najlepiej sprzedającą się irlandzką whiskey single pot still na świecie.
Ten aromatyczny trunek o jasno-złotej barwie, dzięki leżakowaniu w amerykańskich beczkach, charakteryzuje się całą gamą smaków.
Nos: bardzo słodki. Wyczuwalna jest mocna nuta toffi, a także zapach zboża, cytrusów oraz suszonych owoców.
Smak: delikatnie pieprzny i zbożowy. Wyraźna jest nuta orzechowa oraz delikatny smak Sherry.
Finisz: mocny, czekoladowy i długi.
Klasyczny design butelki
Whiskey Redbreast 12 YO zamknięta jest w butelce o nieco staromodnym (w dobrym znaczeniu tego słowa!) kształcie.
Szkło ma pękatą formę oraz zielony kolor. Etykieta prezentuje się bardzo klasycznie i tradycyjnie, ma kolor beżowy i umieszczono na niej podobiznę ptaka-rudzika. Znajdują się na niej również bordowe, czarne i pozłacane napisy z informacjami o alkoholu. Whiskey sprzedawana jest w ozdobnym kartoniku w kolorze bordowym.
Jak serwować whiskey Redbreast 12 YO?
Whiskey Redbreast należy do trunków eleganckich, wyszukanych oraz szlachetnych. Z całą pewnością niejeden smakosz będzie zachwycony jej wytwornym smakiem.
Tę klasyczną irlandzką whiskey najlepiej podawać w szklance z grubym dnem, bez kostek lodu oraz innych dodatków.
Jednak dla tych, którzy chcieliby podbić słodkość, dobrym pomysłem będzie połączenie jej z ciemnym piwem typu Stout. Warto też wypróbować Redbreast w połączeniu z piwem imbirowym z dodatkiem limonki.
Whiskey Redbreast to idealna propozycja zarówno na samotny wieczór z muzyką w tle, jak i na spotkanie w gronie przyjaciół przy eleganckiej kolacji. Trunek ten nada nostalgicznej aury i wyjątkowego klimatu każdej okazji. Doskonale sprawdzi się również jako prezent dla wyjątkowej osoby, która ceni sobie luksus.
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


191,00 zł
155,28 zł

169,90 zł
Cena regularna:
199,00 zł
138,13 zł
Cena regularna:
161,79 zł

99,00 zł
Cena regularna:
111,00 zł
80,49 zł
Cena regularna:
90,24 zł

119,90 zł
Cena regularna:
149,00 zł
97,48 zł
Cena regularna:
121,14 zł

249,00 zł
202,44 zł

299,00 zł
243,09 zł

7,90 zł
Cena regularna:
8,90 zł
6,42 zł
Cena regularna:
7,24 zł

519,90 zł
Cena regularna:
689,00 zł
422,68 zł
Cena regularna:
560,16 zł

597,00 zł
Cena regularna:
649,00 zł
485,37 zł
Cena regularna:
527,64 zł

879,00 zł
Cena regularna:
999,00 zł
714,63 zł
Cena regularna:
812,20 zł

429,00 zł
Cena regularna:
519,00 zł
348,78 zł
Cena regularna:
421,95 zł

699,00 zł
568,29 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!