SmaczaJama.pl
do kasy suma: 0,00 zł

Whiskey Redbreast 12 YO 40% 0,7 l w kartoniku

Redbreast to irlandzka whiskey o doskonale wyważonym smaku, pełnym słodkości połączonych z lekko pikantnymi nutami.

Whiskey idealna na prezent.

Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Producent: Irish Distillers
Kod produktu: Z3640
Ocena:
Cena: 279,00 zł 279.00
Cena netto: 226,83 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Redbreast – irlandzka whiskey z historią

Pierwsza oficjalna wzmianka na temat marki Redbreast pojawiła się dopiero w sierpniu 1912 roku, jednak jej historia rozpoczęła się już wcześniej.

W 1857 roku założona została firma W&A Gilbey, która w niewielkich piwnicach na rogu Oxford Street i Berwick Street w Londynie wytwarzała wina. 9 lat później przeniosła się ona do Dublina oraz weszła we współpracę z John Jameson&Son. W lokalu znajdowała się sala degustacyjna oraz mały destylator do określania zawartości alkoholu w winach i spirytusach. Gilbey's produkował własne opatentowane pojemniki na butelki – można je było bez problemu układać w stosy.

Oferta destylarni w 1874 roku zawierała już trzy odmiany złotego trunku, a sama gorzelnia stała się najbardziej popularną w całym Dublinie. W ciągu jednego roku marce udało się sprzedać aż 83 000 skrzynek irlandzkiej whiskey!

Wraz z początkiem XX wieku oraz wprowadzeniem prohibicji w USA, rozpoczął się niełatwy okres dla producentów irlandzkich trunków. Sprzedaż whiskey drastycznie spadła, a początek wojny tylko przyspieszył ogromny kryzys. Jednak w 1966 roku, gdy trzy ostatnie bastiony irlandzkiego trunku (Cork Distillers, John Jameson&Sun i John Power&Son) połączyły swoje siły, udało się przywrócić whiskey na salony. W 1975 roku powstała New Midleton Distillery – do dzisiaj produkowana jest tam 12-letnia irlandzka whiskey Redbreast.

Warto wiedzieć, że nazwa whiskey „Redbreast” odnosi się do ptaka-rudzika i nawiązuje do dawnego prezesa marki o nazwisku Gilbey, a właściwie do faktu, że był on zapalonym hodowcą ptaków.

 

Wykorzystanie słodowego i niesłodowego zacieru oraz potrójna destylacja

Jeden ze sloganów marki Redbreast brzmi: Nazwij nas staroświeckimi. Nasza przeszłość zawsze będzie powodem do dumy.

I faktycznie, przy produkcji whiskey firma nadal stosuje tradycyjne rozwiązania charakterystyczne dla wytwarzania irlandzkiej whiskey znane od XIX wieku.

Cechą charakterystyczną whiskey Redbreast jest wykorzystanie zarówno słodowego, jak i niesłodowego zacieru. Gorzelnia Midleton wykorzystuje niesłodowany jęczmień przy produkcji alkoholu jako jedna z nielicznych na całym świecie. Powodem wprowadzenia takiego rozwiązania nie były w przeszłości co prawda kwestie smakowe, a finansowe (w Anglii obowiązywał ówcześnie podatek słodowy, który dało się obniżyć poprzez stosowanie jęczmienia niesłodowanego). Jak się jednak okazało, składnik ten sprawiał, że trunek nabierał wyjątkowej jedwabistości i delikatności, a zarazem pikanterii.

Ponadto whiskey Redbreast poddawana jest potrójnej destylacji. Proces ten jest kontrolowany przez Master Distillera, a każda kolejna destylacja sprawia, że trunek nabiera stopniowo smaków oraz aromatów.

W procesie destylacji kluczową rolę odgrywają ręcznie robione, miedziane alembiki. Destylatory różnią się między sobą kształtami oraz stylami, dzięki czemu różni się również styl destylatu. Maturacja odbywa się w beczkach po sherry.

 

Whiskey Redbreast 12 YO: słodki aromat wyważony lekko pikantnym smakiem

Redbreast jest najlepiej sprzedającą się irlandzką whiskey single pot still na świecie.

Ten aromatyczny trunek o jasno-złotej barwie, dzięki leżakowaniu w amerykańskich beczkach, charakteryzuje się całą gamą smaków.

Nos: bardzo słodki. Wyczuwalna jest mocna nuta toffi, a także zapach zboża, cytrusów oraz suszonych owoców.

Smak: delikatnie pieprzny i zbożowy. Wyraźna jest nuta orzechowa oraz delikatny smak Sherry.

Finisz: mocny, czekoladowy i długi.

 

Klasyczny design butelki

Whiskey Redbreast 12 YO zamknięta jest w butelce o nieco staromodnym (w dobrym znaczeniu tego słowa!) kształcie.

Szkło ma pękatą formę oraz zielony kolor. Etykieta prezentuje się bardzo klasycznie i tradycyjnie, ma kolor beżowy i umieszczono na niej podobiznę ptaka-rudzika. Znajdują się na niej również bordowe, czarne i pozłacane napisy z informacjami o alkoholu. Whiskey sprzedawana jest w ozdobnym kartoniku w kolorze bordowym.

 

Jak serwować whiskey Redbreast 12 YO?

Whiskey Redbreast należy do trunków eleganckich, wyszukanych oraz szlachetnych. Z całą pewnością niejeden smakosz będzie zachwycony jej wytwornym smakiem.

Tę klasyczną irlandzką whiskey najlepiej podawać w szklance z grubym dnem, bez kostek lodu oraz innych dodatków.

Jednak dla tych, którzy chcieliby podbić słodkość, dobrym pomysłem będzie połączenie jej z ciemnym piwem typu Stout. Warto też wypróbować Redbreast w połączeniu z piwem imbirowym z dodatkiem limonki.

Whiskey Redbreast to idealna propozycja zarówno na samotny wieczór z muzyką w tle, jak i na spotkanie w gronie przyjaciół przy eleganckiej kolacji. Trunek ten nada nostalgicznej aury i wyjątkowego klimatu każdej okazji. Doskonale sprawdzi się również jako prezent dla wyjątkowej osoby, która ceni sobie luksus.

Szczegółowe informacje

poj. 0,7 l
pochodzenie Irlandia
vol. 40%

Mogą zainteresować Cię także:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Menu Szukaj więcej więcej
Smaczajama logo
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium