Whiskey Jameson 40% 4,5 l kołyska
Jamesonem można delektować się na wiele sposobów – klasycznie jako whiskey z lodem lub w formie drinków z whiskey. Niepowtarzalny, łagodny smak sprawia, że można go pić również w shotach.
Opis
Jameson: słynna irlandzka marka z długą historią
whiskey Jameson jest jedną z najbardziej znanych irlandzkich marek. Jej istnienie rozpoczęło się w 1780, kiedy to John Jameson otworzył swoją pierwszą destylarnię w Dublinie.
Potomek słynnych marynarzy zapoczątkował tradycję potrójnych destylacji irlandzkich whiskey. Wyróżnia ona Jamesona na tle amerykańskich whiskey, które są zazwyczaj destylowane tylko raz oraz szkockich, które zwyczajowo są destylowane dwukrotnie. W Irlandii jednym z sekretów produkcji trunku jest powolna, potrójna destylacja w miedzianych alembikach. Metoda ta zapewnia łagodność oraz krągły smak.
Jameson produkowany jest obecnie w destylarni Midleton w hrabstwie Cork. Pierwotna destylarnia powstała jednak w Dublinie i nazywała się Bow Street Distillery. W 1810 roku jej nazwa została przemianowana na obecną (Jameson Distillery). Wówczas nazywana była przez niektórych „miastem w mieście” ze względu na swoje pokaźne rozmiary (zajmowała ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach znajdowały się kuźnia oraz tartak).
W trakcie prohibicji w USA dostawy irlandzkiej whiskey za ocean zostały wstrzymane, co sprawiło, że firma była zmuszona wejść w spółkę z Cork Distilleries Company. W 1971 roku destylarnia Jameson została zamknięta. Produkcja została przeniesiona do New Midleton i tak pozostało do dziś. Gorzelnia przez dekady istnienia wypracowała unikalną recepturę, która doceniana jest przez krytyków i smakoszy whiskey na całym świecie.
Trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey
Do produkcji whiskey gorzelnia stosuje słodowany i niesłodowany jęczmień, a także inne zboża. Dodatkowo na każdym etapie produkcji bardzo istotną rolę odgrywa również woda, którą destylarnia Midleton czerpie z rzeki Dungourney. Jęczmień jest mielony i słodowany na miejscu. Przed modernizacją firmy stosowano mielenie na mokro, które polegało na tym, że ziarno było poddawane obróbce parą oraz moczone w gorącej wodzie. Od 2012 roku ziarno jest mielone na sucho przy użyciu młynów młotkowych.
Jameson destylowany jest trzykrotnie, a do tego procesu wykorzystuje się aż siedem alembików. Destylaty umieszczane są następnie w beczkach różnego rodzaju, od dębowych po beczki po sherry, jednak stosunek jednych do drugich nie jest znany. Płyn dojrzewa przez co najmniej 3 lata, nabierając różnych rozmaitych nut smakowych z beczek. Gdy whiskey zbożowa i słodowa osiągną już idealny smak oraz wiek, są mieszane przez specjalistę. Ostatnim etapem jest butelkowanie z mocą 40% alkoholu.
Jameson: świetny stosunek jakości do ceny i liczne nagrody
Whiskey Jameson uznawana jest za idealną reprezentację w swojej kategorii. Trunek jest dostępny w przystępnej cenie, a specjaliści prowadzący markę oraz jej gorzelnicy stale udowadniają z każdą kolejną odsłoną Jamesona, że nie ma on sobie równych na światowym rynku alkoholi.
Marka została wielokrotnie nagrodzona w wielu konkursach, takich jak The Irish Whiskey Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition oraz w Jim Murray's Whiskey Bible. Zyskała w nich ogromną ilość złotych, srebrnych oraz brązowych medali.
Zgrabne szkło i etykieta w klasycznym stylu
Pomimo sporych rozmiarów butelka o pojemności 4,5 l zachowuje swój zgrabny charakter. Jest podłużna oraz zakończona długą szyjką z bordowym korkiem. Szkło ma kolor ciemnej zieleni, która kontrastuje z beżową etykietą. Duży napis „Jameson” jest widoczny z daleka, a charakterystyczne fonty zastosowane na etykiecie sprawiają, że zachowuje ona swój niepowtarzalny charakter, podobnie jak pełnia smaków i aromatów zawartego w butelce trunku.
Na etykiecie odnajdziemy informacje dotyczące typu whiskey, a także roku rozpoczęcia jej produkcji. Dodatkowo znajduje się na niej emblemat marki Jameson, czyli czerwony kwadrat przedzielony złotą wstęgą z gwiazdą, kotwicami oraz żaglowcem.
Klasyczne walory irlandzkiej whiskey
Jameson charakteryzuje się klasycznymi walorami irlandzkiej whiskey, czyli delikatną słodyczą oraz kuszącymi aromatami kwiatów, wanilii, a także orzechów. Zachwyca wzrok barwą ciepłego złota.
Nos: słodki i miodowy. Wyczuwalne są: marmolada, krówka, ścięta trawa, a także wanilia.
Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów i owoców.
Finisz: o średniej długości. Wyczuwalne są aromatyczne przyprawy oraz miód lipowy.
Jak degustować?
Jamesonem można delektować się na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje w klasycznym wydaniu jako whiskey z lodem lub w formie drinków z whiskey. Warto wypróbować go z piwem imbirowym oraz kawałkiem limonki. Świetnie sprawdzi się też w połączeniu z tonikiem.
Niepowtarzalny, łagodny smak sprawia, że można go pić również w shotach.
Ciekawym pomysłem jest również sporządzenie na jego bazie słynnej kawy po irlandzku.
Szczegółowe informacje
poj. | 4,5 l |
pochodzenie | Irlandia |
vol. | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.