Whiskey Flaming Pig Black Cask 40% 0,7 l
Whiskey Flaming Pig Black Cask rodzi się z niewielkiej partii irlandzkiej whiskey single grain oraz single malt, wzbogaconej aromatem intensywnie zwęglonych beczek po bourbonie.
Opis
5 powodów, dla których warto kupić whiskey Flaming Pig Black Cask:
1. Zachwyca swoim wyjątkowym słodko-dębowym smakiem z wyraźnymi dymnymi akcentami.
2. Została stworzona ze zbożowych oraz słodowych destylatów, których wiek waha się od 4 do 10 lat pochodzących z West Cork Distillers.
3. Dojrzewała w beczkach po bourbonie (first fill) po ponownym wypaleniu.
4. Jest świetną alternatywą dla Tennessee Whiskey.
5. Jej nazwa odnosi się do wielkiego pożaru, jaki miał miejsce 18.06.1875 roku. Płonęła wtedy whiskey (ok. 5000 beczek) oraz przyprawy, a pożar zagrażał życiu mieszkańców Dublina. Jak mówi legenda, kwik przerażonych świń ostrzegł ich wtedy przed niebezpieczeństwem.
Flaming Pig Black Cask, czyli delikatny charakter i wytrawny finisz
Ta stosunkowo młoda firma została założona w poniedziałek, 17.03.2014 roku w kultowej dzielnicy Liberties w Dublinie.
Była pomysłem dwóch irlandzkich przedsiębiorców: Joey'a Shore'a oraz Flora Prendergasta. Zainspirowali się oni wielkim pożarem whiskey w 1875 roku. Trunek wypłynął wówczas na ulice miast, stwarzając zagrożenie dla życia mieszkańców Dublina oraz ich zwierząt.
Flaming Pig Black Cask ma upamiętniać to ważne wydarzenie, a przy okazji świetnie smakować.
Whiskey charakteryzuje się delikatnym charakterem oraz wytrawnym finiszem, który przykuje uwagę nawet największego konesera. Mikstura jest wzbogacona ostrym dodatkiem dymu (jest on obecny dzięki użyciu intensywnie zwęglonych beczek). Whiskey czerpie z beczki dymny posmak (stąd „czarna beczka” w nazwie), podobnie jak niektóre bourbony, ale nie torfuje słodowanego jęczmienia.
Trunek został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu.
Lekko dymny smak i słodkie, dębowe nuty
Spalone drewno nadaje trunkowi bogatszy, lekko dymny smak. Maślana nuta, owoce, orzechowe i waniliowe niuanse oraz charakterystyczna ostrość składają się na wyjątkową zawartość butelki.
Barwa: ciemno-złota oraz głęboka.
Aromat: słodki. Wyczuwalne są: wanilia, karmel, prażony dąb, dym, akordy owocowe, jabłka i brzoskwinie.
Smak: łagodny oraz miękki. Wyczuwalne są nuty wanilii i orzecha laskowego, dym, szarlotka i brzoskwinie w syropie. Na końcu wytrawny.
Finisz: średniej długości, gładki, zakończony intensywnym bogactwem smaku. Podkreśla nuty pieprzu oraz słodkie i łagodne akcenty w tle.
Powstawanie zacieru, fermentacja, destylacja i inne procesy
Do produkcji Flaming Pig Black Cask wykorzystuje się w pierwszej kolejności zacier jęczmienny oraz zbożowy. Zacier powstaje poprzez zalanie ziaren wodą na kilka dni. W tym czasie roślina kiełkuje, a skrobia w niej zawarta rozkłada się na cukry proste i złożone.
Następnie ma miejsce suszenie ziarna (hamuje to rozrost w odpowiednim momencie).
Kolejnymi etapami są mielenie oraz zacieranie. Ten ostatni proces polega na umieszczeniu powstałego wytworu w kadziach zaciernych w celu rozpuszczenia skrobi.
Później następuje fermentacja. Zacier jest wtedy łączony z drożdżami oraz umieszczany w kadziach zaciernych. Drożdże zmieniają cukier w alkohol w ciągu około 50 godzin.
Po fermentacji przychodzi czas na destylację. Płyn rozdzielany jest na kilka warstw w alembikach, jednak tylko pewna jego część wykorzystywana będzie do wytworzenia właściwego trunku.
Master Distiller podejmuje następnie decyzję o rozpoczęciu butelkowania. Płyn umieszcza się w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie z ponownego napełnienia. Destylaty single malt i zbożowe leżakują w beczkach od 4 do 10 lat.
Charakterystyczna etykieta whiskey Flaming Pig Black Cask
Oryginalna etykieta Flaming Pig Black Cask zdecydowanie przyciąga uwagę. Przedstawia ona łaciatą, biegnącą świnię, za którą znajdują się budynki. Widać na niej również pożar z 1875 roku, który stał się inspiracją dla stworzenia trunku. Etykieta jest czarno-biała.
Whiskey zamknięta jest w prostej, wydłużonej butelce.
Jak serwować whiskey Flaming Pig Black Cask?
Trunek można serwować na wiele sposób. Ci, którzy są prawdziwymi fanami irlandzkiej whiskey, z pewnością zachwycą się jego smakiem bez żadnych dodatków. Warto jednak dodać do niego kilku kropel wody (otworzy to wachlarz smaków i aromatów jeszcze szerzej).
Wielbiciele drinków mogą wykorzystać Flaming Pig Black Cask do stworzenia takich klasycznych propozycji jak Whisky Sour, Mint Julep czy Manhattan.
Whiskey Flaming Pig Black Cask świetnie sprawdzi się zarówno dla fanów interesujących smaków, jak i dla tych, którzy dopiero wkraczają w świat degustacji złocistych trunków. Doskonale rozgrzeje w każdy jesienny lub zimowy wieczór.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7 l |
pochodzenie | Irlandia |
vol. | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.