Whiskey Connemara Peated Single Malt 40% 0,7 l

Dostępność: dostępny
Realizujemy: ok. 48h
Cena: 179,00 zł 179.00
Cena netto: 145,53 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.8
Producent: Cooley Distillery
Kod produktu: Z8AE5-58586_20111230200322

Opis

 

Connemara Peated Single Malt – wyjątkowa irlandzka whiskey

Whiskey Connemara Peated Single Malt charakteryzuje się przyjemnym słodkim smakiem miodu oraz kremowych nut owocowych, które idealnie równoważą dymne akcenty.

Jest to jedna z niewielu whiskey torfowych, które są obecnie produkowane w Irlandii.

Nazwa trunku pochodzi od regionu kulturowego hrabstwa Galway, którego nazwa nawiązuje do dawnego plemienia Conmacne Mara. Osiedliło się ono w tym regionie wieki temu.

W 1987 roku John Teeling zakupił gorzelnię na półwyspie Cooley, a następnie przerobił ją na destylarnię whiskey. Z czasem przedsiębiorca zdobył prawa do produkcji „uśpionych” pozycji (takich jak Kilbeggan czy Tyrconnel).

Produkty marki (na które składają się Connemara Original, Connemara 12 years old i Connemara Cask Strenghts) sprawiły, że od momentu wejścia na rynek w 1999 roku, firma odniosła znaczny sukces nie tylko w rodzimym kraju, ale i na świecie.

Obecnie marka Connemara znajduje się w rękach przedsiębiorstwa Kilbeggan Distilling Co., a whiskey produkuje się w destylarni Cooley w hrabstwie Louth.

 

Połączenie whiskey z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego

Gorzelnia Cooley czerpie wodę z rzeki Sliabh, która wypływa z pobliskich gór. Destylarnia posiada dwie linie produkcyjne, z czego jedna wytwarza whiskey single malt, a druga skupia się na blendach, których używa się następnie w mieszankach.

Produkcja whiskey single malt w gorzelni osiąga imponującą ilość około 650 000 litrów rocznie oraz ponad 2,5 milionów litrów whiskey zbożowej.

Connemara Peated Single Malt to połączenie whiskey z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego.

Słody, które wykorzystuje się do produkcji trunku, są suszone torfem, co nie jest zwykłą praktyką dla produktów irlandzkich. Zapewnia to whiskey charakterystyczne nuty wędzonki, palonego drewna oraz soli morskiej.

 

Dwukrotna destylacja whiskey Connemara Peated Single Malt

W przeciwieństwie do wielu innych irlandzkich whiskey Connemara Peated Single Malt poddawana jest procesowi dwukrotnej, a nie trzykrotnej destylacji.

Następnie trunek spędza 4 lata w tradycyjnych, dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim. Po upływie tego czasu nabiera on odpowiednich, kontrolowanych przez specjalistów smaków i aromatów, po czym kierowany jest do butelkowania.

 

Torfowe nuty zbalansowane akordami miodowej słodyczy

Connemara Peated Single Malt to wyjątkowa whiskey o złotej barwie, która nie jest klasycznym trunkiem z Irlandii. Wszystko to za sprawą wyróżniających ją torfowych nut smakowych oraz aromatycznych, które zostały świetnie zbalansowane dzięki miodowej słodyczy.

Aromat: wyczuwalne są nuty wędzonki, torfu, wrzosowiska, a także świeże akordy kwiatowe, miodowa słodycz oraz drewno.

Smak: jest wyrazisty, gładki, torfowy. Wyczuwalne są miód oraz jęczmienna słodycz.

Finisz: długi i ostry, miodowy i dymny.

 

Connemara Peated Single Malt, czyli trunek w celtyckim stylu

Whisky Connemara Peated Single Malt mieści się w niewysokiej, obłej butelce w kolorze ciemnej zieleni. Nazwa trunku została zapisana czcionką w celtyckim stylu. Została również wyżłobiona w górnej części butelki.

W dolnej części butelki umieszczono emblemat producenta, czyli złotą grafikę prezentującą komin destylarni oraz młyn.

Zielona barwa szkła oraz zastosowanie złotych i zielonych elementów tworzy spójną, elegancką całość.

Trunek sprzedawany jest w zielonej tubie, która kolorem i stylem nawiązuje do butelki. Ozdobiona jest grafiką przedstawiającą irlandzkie góry oraz wody. Świetnie nada się jako prezent zarówno dla smakoszy irlandzkich whiskey, jak i dla amatorów.

 

Connemara Peated Single Malt: dla kogo i jak ją degustować?

Whiskey Connemara Peated Single Malt to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią nietypowe rozwiązania oraz są ciekawi nowych smaków.

Została ona niejednokrotnie doceniona przez krytyków i otrzymała wiele nagród. Spośród nich należy wymienić przede wszystkim złoty medal w International Wine & Spirit Competition w 2013 i 2019 roku, a także złoty medal w konkursie The Irish Whiskey Masters w 2014 roku. Ponadto trunek otrzymał złoty medal w World Whiskies Awards w 2014 roku oraz zajął drugie miejsce w International Wine & Spirit Competition w 2014 roku.

Ci, którzy preferują tradycyjną degustację, powinni spróbować tej whiskey bez żadnych dodatków lub ewentualnie z paroma kroplami wody.

Świetnie sprawdzi się ona również jako składnik Irish Coffee, której nada wspaniałego, oryginalnego smaku dzięki nutom torfu. Aby przygotować wariację na temat tego klasycznego irlandzkiego napoju, wystarczą: shot espresso, brązowy cukier, whiskey oraz bita śmietana. Warto spróbować!

Szczegółowe informacje

poj. 0,7 l
pochodzenie Irlandia
vol. 40%

Opinie o produkcie (0)

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium