Sake Hakutsuru Junmai Dry Sec 15% 0,72l
Pyszne sake, warzone w Japonii w oparciu o 250-letnią, tradycyjną recepturę.
Opis
Pyszne sake, warzone w Japonii w oparciu o 250-letnią, tradycyjną recepturę. Profil oferuje łagodny smak oraz bogaty bukiet aromatów. Powstaje na bazie elitarnego ryżu Yamada-Nishiki, zmielonego w 60-70% oraz ,,wody cesarskiej" pochodzącej ze studni w pobliżu miasta Nimisomiya. Przechodząca przez warstwy skał wapiennych woda, wzbogaca trunek w trakcie fermentacji ważnymi mikroelementami.
Hakutsuru Junmai Dry Sec wyróżnia się przezroczystą barwą oraz subtelnym zapachem kwitnącego sadu. Na podniebieniu łączy w sobie nuty śliwek, brzoskwiń, wiśni - z lekką wytrawnością orzechów. To sake charakteryzuje się szerokim wachlarzem możliwości. Podkreśli smak różnorodnych dań, np. smażonej wołowiny, sashimi czy grillowanej ryby. Zaleca się podawać je zarówno w formie schłodzonej jak i po podgrzaniu.
Marka Hakutsuru została założona w 1743 roku przez Jihei Kano. Początkowo rozwijała się niespiesznie, ciesząc gusta lokalnych nabywców. Wszystko zmieniło się wraz z rokiem 1900, kiedy jej produkty pojawiły się na Światowych Targach w Paryżu. Współcześnie Hakutsuru uważany jest za największego producenta sake na świecie. Jedną z charakterystycznych cech tej marki jest nieustanne dążenie do innowacji. Limitowane wydania oraz zagłębianie się w nowoczesne technologie to znak rozpoznawczy firmy. Hakutsuru posiada własną placówkę badawczą do opracowywania drożdży oraz linię produkcyjną specjalistycznego ryżu do sake - Hakursuru Nishiki.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,72l |
pochodzenie | Japonia |
vol. | 15% |
Nuty degustacyjne | wiśnia, brzoskwinia, orzechy, śliwka |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.