Rum Zacapa 23 YO Gwatemala 0,7l + 2 szklanki
Zacapa to wysokojakościowy rum klasy premium, stworzony w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania miasta o tej samej nazwie, które znajduje się we wschodniej Gwatemali. Od tej pory stopniowo zyskiwał coraz to większe uznanie koneserów na całym świecie, czego dowodem są bardzo wysokie noty zdobywane sukcesywnie w wielu międzynarodowych konkursach.
W zestawie rum z dwiema szklankami - aby kontemplować jego smak i rozkoszować się nim w najlepiej dobranym towarzystwie.
Opis
Zacapa produkowana jest z bardzo gęstego soku z trzciny cukrowej. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów na południowym wybrzeżu, natomiast sam proces leżakowania ma miejsce w tzw. „domu ponad chmurami” – położonym na wysokości 2300 m n.p.m w mieście Quetzaltenango. Rum dojrzewa od 6 do 23 lat kolejno w beczkach z białego dębu amerykańskiego (po whisky), opalanych beczkach dębowych (po sherry), a następnie w beczkach po hiszpańskim winie. Na ostatnim etapie produkcji trunek przewożony jest do stolicy Gwatemali, gdzie po zmieszaniu metodą solera, zostaje zabutelkowany, a same butelki są owijane ręcznie tkaną matą z liści palmowych, na wzór pochodzący z okresu Majów.
Efekt końcowy zachwyca intensywnie słodkim aromatem wanilii, karmelu i suszonych egzotycznych owoców, z delikatną domieszką opalanego drewna i kakao. W smaku na pierwszym miejscu wyczuwalne są nuty aromatycznych przypraw korzennych, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki, a także akcenty mocnej kawy z dodatkiem słodkiego karmelu i podwędzanych śliwek, które stopniowo ustępują subtelnym, dymnym niuansom. Całości dopełnia głęboka, bursztynowa barwa ze złotymi akcentami.
W zestawie rum z dwiema szklankami - aby kontemplować jego smak i rozkoszować się nim w najlepiej dobranym towarzystwie.
Szczegółowe informacje
poj. | 0.7l |
pochodzenie | Gwatemala |
vol. | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.