Rum Plantation Xaymaca Special Dry 43% 0,7l
Marka Plantation kolejny raz zabiera degustatorów w niezwykłą podróż do świata rumu.
Opis
Marka Plantation kolejny raz zabiera degustatorów w niezwykłą podróż do świata rumu. Wydanie Xaymaca Special Dry jest doskonałą próbą przeniesienia klasycznego, XIX-wiecznego, jamajskiego stylu trunku do współczesności. Profil oferuje niepowtarzalne smaki pieczonych bananów i grillowanego ananasa. To butelkowanie kładzie szczególny nacisk na uchwycenie autentycznego fenomenu jamajskiej destylacji. Rum wytwarzany jest z melasy, która była fermentowana w drewnianych beczkach przez okres od 1 do 3 tygodni. Destylat dojrzewa w beczkach po Bourbonie do maksymalnie 3 lat, a następnie, przez kolejny rok, leżakuje w ex-beczkach po Ferrand Cognac we Francji.
Rum zaczerpnął swoją nazwę od pierwotnego imienia wyspy, z którego wyewoluowało z czasem słowo Jamajka. Temu wydaniu udaje się także uchwycić bieg historii oraz oryginalne podejście ówczesnych rzemieślników.
Plantation Xaymaca Special Dry oferuje wyjątkowo złożony aromat pełen nut wędzonych, mięsnych i kwaśno-owocowo-warzywnych. Na pierwszy plan wysuwa się słodycz wanilii, która łączy się z tonami dojrzałych bananów, gorzkiej skórki pomarańczy oraz smażonych ananasów. Na podniebieniu dość wytrawny, zachwyca kwiatowo-owocowymi niuansami, akcentem wody różanej, gruszek, białych winogron, moreli oraz kremowego, jabłkowego musu. Finisz przynosi subtelne nuty dymu z cygara, drożdży, chlebowca oraz prażonych orzechów.
Marka Plantation powstała na terenie Maison Ferrand, której właścicielem i prezesem jest Alexandre Gabriel. Przedsiębiorca szybko zdobył uznanie w branży, skupiając się na trzech głównych wydaniach w swoim portfolio - Ferrand Cognac, Citadelle Gin oraz Plantation Rum. Maison Ferrand została przejęta i na nowo zaadoptowana do współczesnych potrzeb w 1989 roku. Wcześniej uważano ją za jedną z najstarszych wytwórni alkoholi w Cognac. W latach 90-tych Alexandre Gabriel zakłada plantację na Karaibach, a już 15 lat później, otrzymuje nagrodę Master Rum Blender of the Year podczas rozdania Golden Rum Barrel Awards oraz tytuł Distiller of the Year American Distilling Institue.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Jamajka |
vol. | 43% |
Nuty degustacyjne | pieczone banany, grillowany ananas, wanilia, dym z cygara |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.