Rum Clement Colonne Creole 40,7% 0,7l Martynika
Starzony rum z Martyniki, oferujący bogaty profil aromatów- od świeżych owoców, poprzez suszone morele, nuty warzywne, zielone, drzewne, zaskakujący lekko dymnym, przypominającym whisky, finiszem. Powstaje na bazie rumów dojrzewających przez okres 3 do 10 lat w beczkach po burbonie.
Opis
Firma Clement od 1887 r. produkuje na Marytnice rumy- Domaine de l’Acajou była pierwszą plantacją trzciny cukrowej, którą zakupili na wyspie bracia Clement. Przez dziesiątki lat nie uległy zmianie wprowadzone wówczas techniki produkcji- i tak rum agricole nadal wytwarzany jest wyłącznie ze świeżego soku z trzciny cukrowej.
Destylacja zachodzi w niewielkich miedzianych alembikach (colonne creole). Składniki rumu dojrzewają przez okres od 3 do 10 lat w beczkach po burbonie.
Aromaty jakie oferuje rum Clement Colonne Creole to przede wszystkim orzechy- o jasnym miąższu, bogatym w tłuszcze, takie jak makadamia i orzeszki ziemne. Wyczuwalne są również nuty drzewne, nieco warzywne, zielone, spowite aromatem trzciny cukrowej i szczyptą pieprzu. W trakcie starzenia rum nabiera gładkości ale I solidniejszej struktury, pojawiają się nuty korzenne w profilu zapachowym. Na podniebieniu wyczuwalne jest bogactwo smaków- świeże owoce takie jak jabłka, gruszki; owoce suszone- przede wszystkim morele. Kolejne akcenty są bardziej słodowe, delikatne, pojawiają się także przypominające mezcal nuty dymne, botaniczne. Finisz delikatesowy, bardziej przypominający finisz whisky- lekko dymny, gładki, nieco rustykalny.
Szczegółowe informacje
poj. | 0,7l |
pochodzenie | Martynika |
vol. | 0,7l |
Nuty degustacyjne | orzechy, jabłko, gruszka, morela suszona, trzcina cukrowa, nuty drzewne, pieprz, dym |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.